Οι περισσότεροι γονείς αναγνωρίζουν τη σημασία του προγράμματος και της σταθερότητας στη ζωή των παιδιών. Τα μικρά παιδιά αγαπούν την ρουτίνα, γιατί τους προσφέρει μια αίσθηση ασφάλειας, καθώς ξέρουν ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες σταθερές, όπως π.χ. πότε θα φάνε, πότε θα κάνουν μπάνιο ή πότε θα κοιμηθούν.

Το καλοκαίρι, όμως, είναι ίσως η μοναδική εποχή του χρόνου, που μπορείτε να επιτρέψετε στα πιτσιρίκια σας να χαλαρώσουν και να σπάσουν την καθημερινή τους ρουτίνα. Καλοκαίρι σημαίνει διακοπές και μπάνια στη θάλασσα, σημαίνει παγωτά και καθημερινές βόλτες στην παιδική χαρά, σημαίνει ύπνος λίγο πιο αργά το βράδυ και ξύπνημα πολύ πιο αργά το πρωί και, κυρίως, σημαίνει ατελείωτο παιχνίδι. 

Εξάλλου, ακόμα κι αν εσείς εργάζεστε, τα παιδιά έχουν διακοπές και η σημασία των διακοπών είναι ακριβώς αυτή, δηλαδή να ξεφύγουμε λίγο από το αυστηρό πρόγραμμα της καθημερινότητας , να χαλαρώσουμε, να διασκεδάσουμε, να έρθουμε σε επαφή με τη φύση και να φορτίσουμε τις μπαταρίες μας εν όψει του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Αν νομίζετε πώς μόνο οι ενήλικες έχουν ανάγκη από διακοπές, μάλλον κάνετε λάθος. Όσο ανάγκη έχετε εσείς, άλλο τόσο έχουν και τα παιδιά σας, όσο μικρά κι αν είναι. Μην φοβάστε λοιπόν, ότι θα κακομάθουν ή ότι θα δυσκολευτείτε να τα επαναφέρετε στο πρόγραμμα, όταν τελειώσουν οι διακοπές. Χαρείτε τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού και δημιουργείστε αξέχαστες αναμνήσεις που θα σας συντροφεύσουν για πάντα!