«Φωτιές άναψαν» στο πολιτικό σκηνικό τα σοβαρά επεισόδια, το βράδυ του Σαββάτου, στο κέντρο κράτησης αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. 

Με δήλωση του βουλευτή του, Δημήτρη Τσουκαλά, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε «να ερευνηθούν άμεσα οι καταγγελίες για χρήση βίας από αστυνομικούς πριν, και για εκατέρωθεν τραυματισμούς μετά την επέμβαση των ειδικών μονάδων της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και για απειλές ότι οι κρατούμενοι δεν θα έχουν πρόσβαση στη διαδικασία αίτησης ασύλου σε δεύτερο βαθμό».

Παράλληλα, η Κουμουνδούρου ζήτησε «να κλείσουν άμεσα τα στρατόπεδα και τα κρατητήρια - κολαστήρια, και αντί γι' αυτά, να λειτουργήσουν επιτέλους ανοιχτά κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, που να διασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και εξατομικευμένη κρίση για μετανάστες και πρόσφυγες που δικαιούνται διεθνή προστασία».

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης απάντησε με ανακοίνωσή του, στην οποία έστειλε μήνυμα ότι το σχέδιο «Ξένιος Δίας» θα συνεχιστεί κανονικά, τονίζοντας ότι «στόχος μας είναι κάθε παράνομος μετανάστης, εφόσον τα αρμόδια όργανα κρίνουν ότι δεν δικαιούται διεθνούς προστασίας, να κρατείται μέχρι να επιστρέψει στην πατρίδα του. Η Ελλάδα δεν είναι πια “ξέφραγο αμπέλι”».

Το υπουργείο επιτέθηκε στην Κουμουνδούρου σημειώνοντας ότι «κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Δημοκρατία καλείται να αγνοήσει το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε κράτους, αλλά και τις προβλέψεις των κοινοτικών οδηγιών, επιτρέποντας ανέλεγκτη είσοδο στο έδαφός της και ελεύθερη διαβίωση κάθε παράνομου μετανάστη, όπου αυτός επιθυμεί». 

«Φτάνει, μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ», συνέχισε η ανακοίνωση, «στο σημείο να δικαιολογεί κακουργηματικού χαρακτήρα αντιδράσεις απέναντι στο δικαίωμα του ελληνικού κράτους να περιορίζει όποιον έχει εισέλθει παράνομα στο έδαφός του!». Μάλιστα, το υπουργείο κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση «να εγκαταλείψει τους παραλογισμούς και να αντιληφθεί ότι δεν δικαιούμαστε να παραιτηθούμε από το δικαίωμα άσκησης κυριαρχίας στη χώρα μας».

Tην ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό δέκα αλλοδαπών, οι οποίοι διέφυγαν από το κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα.

Τα επεισόδια ξέσπασαν, όταν ομάδες μεταναστών αντέδρασαν την ώρα του φαγητού διαμαρτυρόμενοι για την παράταση του χρόνου κράτησής τους, ενώ επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών φρουρών και έβαλαν φωτιά στα καταλύματά τους. 

Μάλιστα η ΕΛ.ΑΣ. έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τις φθορές που προκλήθηκαν στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων, την ώρα που οκτώ οικίσκοι κάηκαν ολοσχερώς.