Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στην Άνδρο, που απείλησε κατοικημένες περιοχές, καθώς οι φλόγες έχουν περιοριστεί σε μια χαράδρα κοντά στο χωριό Πιτροφός.

Σύμφωνα με δηλώσεις του περιφερειάρχη Αιγαίου της Πυροσβεστικής, Νίκου Αλεξανδρή, σε πρωινή εκπομπή, κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρξαν αρκετές αναζωπυρώσεις ωστόσο αντιμετωπίστηκαν στο σύνολό τους και από τις πρώτες πρωινές ώρες στην περιοχή κάνει ρίψεις νερού και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο, ενώ στο κύριο μέτωπο της φωτιάς θα επιχειρήσει εντός της ημέρας και πεζοπόρο τμήμα ώστε να σβήσουν και οι τελευταίες μικροεστίες.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου έκαψε κυρίως χορτολιβαδική έκταση και εκδηλώθηκε στο βουνό Ζένιος, κοντά στο χωριό Άνω Πιτροφός, το οποίο εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους με εντολή του δημάρχου.

Αυτή την ώρα επιχειρούν στην περιοχή 32 πυροσβέστες με 11 οχήματα, προκειμένου να την κατασβέσουν.

Ταυτόχρονα, σε ανθρώπινο παράγοντα αποδίδει τη μεγάλη φωτιά που καίει στην Άνδρο ο δήμαρχος του νησιού Γιάννης Γλυνός.

«Είναι φωτιές που βάζουν κάποιοι για να γίνει αναβλάστηση, παλιά συνήθεια που γινόταν πριν πολλά χρόνια. Όμως τότε, οι αγρότες έκαναν αντιπυρική προστασία στα χωράφια τους και αυτή τη διαδικασία την έκαναν από Οκτώβριο» δήλωσε. 

«Οι φωτιές οδηγούν στην ερημοποίηση του νησιού, έχουμε κατεστραμμένα σπίτια και δίκτυα κινδύνεψαν άνθρωποι» πρόσθεσε στο ΣΚΑΪ o κ. Γλυνός.

Για εμπρησμό μιλούν και οι κάτοικοι του νησιού, καθώς η φωτιά ξεκίνησε από χορτολιβαδικη έκταση και επεκτάθηκε σε ρεματιές με πλούσια βλάστηση.