Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι μεγάλες ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν στον οργανισμό μιας γυναίκας είναι δυνατόν να επηρεάσουν και την όρεξη της. Αν και οι περισσότεροι γιατροί θεωρούν ότι δεν υπάρχει καμιά επιστημονικά αποδεδειγμένη θεωρία για τις λιγούρες, σχεδόν όλες οι μέλλουσες μανούλες σε κάποια φάση της εγκυμοσύνης τους αισθάνονται ότι κάτι «τους μύρισε» και πρέπει να το γευτούν οπωσδήποτε.

Αυτό που κυρίως συμβαίνει στην εγκυμοσύνη είναι ότι ο οργανισμός χρειάζεται κάποιες τροφές για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που παρουσιάζει σε βιταμίνες, πρωτεΐνες ιχνοστοιχεία κλπ. Η λιγούρα, δηλαδή, είναι ένα καμπανάκι του οργανισμού ότι δεν τρέφεται καλά και άρα καλό θα ήταν η έγκυος να φροντίσει λίγο περισσότερο την διατροφή της.

Πολλές φορές οι λιγούρες οφείλονται στο φυσιολογικό άγχος που νιώθει η έγκυος, η οποία μέσω του φαγητού προσπαθεί να χαλαρώσει και να νιώσει ευφορία, ενώ δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις, όπου οι γυναίκες με άλλοθι τις λιγούρες απολαμβάνουν όλους τους γευστικούς "πειρασμούς" στους οποίους αντιστέκονταν πριν μείνουν έγκυες, π.χ. γλυκά, λιπαρά κλπ.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της εγκυμοσύνης είναι η επιθυμία για τροφές που παλαιότερα δεν θέλατε ούτε να τις δείτε στο πιάτο σας, αλλά και η αποστροφή για τροφές που κάποτε ήταν οι αγαπημένες σας. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, πριν ξυπνήσετε τον σύντροφο σας μέσα στη νύχτα για να τον στείλετε να σας φέρει αυτό που «θέλει το μωρό», προσπαθήστε να αντισταθείτε και επιλέξτε μια πιο ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή που μακροπρόθεσμα θα ωφελήσει εσάς, αλλά και το μωρό σας.