Στο σκοτάδι θα μείνει σήμερα το βράδυ η Σαντορίνη μετά το ατύχημα που σημειώθηκε σε μονάδα εσωτερικής παραγωγής ρεύματος στο σταθμό της ΔΕΗ, αφού παρά το γεγονός ότι τέθηκε σε μερική λειτουργία λίγο μετά τις 8 το βράδυ ο σταθμός παραγωγής ρεύματος και γίνεται εκ περιτροπής παροχή ενέργειας στο νησί, η πλήρης αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης αναμένεται να γίνει αύριο.

Συνεργεία της ΔΕΗ, καταβάλλουν προσπάθειες για την αποκατάσταση της βλάβης, ενώ άγνωστα παραμένουν τα αίτια του ατυχήματος. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες,επιστρατεύθηκε το Πολεμικό ναυτικό, το οποίο θα στείλει με το Αρματαγωγό Χίος γεννήτριες στο νησί.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα το αρματαγωγό αναχώρησε από τον νάυσταθμο με προορισμό τον Πειραιά από όπου και θα φορτώσει 13 νταλίκες της ΔΕΗ με τον σχετικό εξοπλισμό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το αρματαγωγό θα φτάσει στη Σαντορίνη στις αύριο το πρωί στις 7.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από τη ΔΕΗ αυτήν την ώρα φορτώνονται   ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (γεννήτριες) μεταφέρονται επίσης στη Σαντορίνη από τη Ρόδο (τουλάχιστον 5 μεγαβάτ) την Κρήτη (2 μεγαβάτ) και την Πάρο (επίσης 2 μεγαβάτ).

Σημειώνεται ότι στις 6 το απόγευμα απέπλευσε το εμπορικό πλοίο «Horizon», που μεταφέρει ειδικό γερανό αναγκαίο για την τοποθέτηση των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών.

Όπως αναφέρει η ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της «λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε σήμερα περίπου στις 12:00 μ.μ. στον Αυτόνομο Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΔΕΗ Α.Ε. στη Θήρα, που τροφοδοτεί το σύμπλεγμα των νησιών Θήρας και Θηρασίας προκλήθηκε γενική διακοπή της ηλεκτροδότησης στα εν λόγω νησιά. Η πυρκαγιά έχει ήδη κατασβεστεί και γίνονται προσπάθειες για τη σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης το συντομότερο δυνατό». 

«Οι επισκέπτες θα δειπνήσουν υπό το φως των κεριών»

Τον γύρο του κόσμου κάνει το γενικό μπλακ άουτ στο νησί που αποτελεί τον νούμερο ένα προορισμό για εκατομμύρια τουρίστες ανά τον κόσμο.

Στο δημοσίευμα του Guardian ο συντάκτης προέβλεψε πως οι επισκέπτες του νησιού αναμένεται να δειπνήσουν υπό το φως των κεριών με ζεστή μπύρα, εξαιτίας της φωτιάς που ξέσπασε στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ. Ανέφερε, πάντως πως η πυρκαγιά κατασβέστηκε άμεσα, κάνοντας λόγο για προσπάθειες να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο νησί το συντομότερο δυνατό. «Δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί από την φωτιά», αναφέρει το κείμενο που περιγράφει την Σαντορίνη ως έναν βασικό τουριστικό προορισμό που προσελκύει 1,7 εκατομμύρια επισκέπτες και είναι γνωστή για την θέα και το ηλιοβασίλεμα. 

Μάλιστα, τις προβλέψεις της βρετανικής εφημερίδας για ρομαντικό δείπνο προτίμησε και η ιστοσελίδα από τη Σιγκαπούρη, straitstimes.com, που αναπαρήγαγε το δημοσίευμα του Guardian. 

Το ιταλικό πρακτορείο RaiNews έκανε λόγο για ταλαιπωρία των επισκεπτών του νησιού, που διανύει την πιο έντονη τουριστική περίοδό του, ενώ επισήμανε πως η ΔΕΗ πρόκειται να αποστείλει άμεσα γεννήτριες ώστε να ενισχυθεί το σύστημα ηλεκτροδότησης. 

Τα αμερικανικά δίκτυα ABC και FoxNews, με τη σειρά τους αναφέρθηκαν στη διακοπή, μεταφέροντας, μάλιστα, τις δηλώσεις του δημάρχου Θήρας, Αναστάσιου-Νίκου Ζώρζου πως θα ξεκινούσε σταδιακά η εκ περιτροπής παροχή ρεύματος, ανά περιοχή. 

«Η Σαντορίνη είναι γνωστή για τα υπέροχα ηλιοβασιλέματα και τα γραφικά χωριά της που βρίσκονται σκαρφαλωμένα στους βράχους της. Αποτελεί έναν από τους πιο διάσημους προορισμούς, που προσελκύει χιλιάδες επισκεπτών κάθε χρόνο», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του FoxNews.