Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Ρεύμα με... το δελτίο πήραν τα χωριά της Σαντορίνης, στη μεγαλύτερη... νύχτα που έχει ζήσει ποτέ το δημοφιλές νησί.

Και μπορεί για τους ξένους επισκέπτες το «πήγαινε – έλα» του φωτός να έγινε αφορμή για πάρτυ και η επιβολή... συσκότισης να μετατράπηκε σε μια ατέλειωτη ρομαντζάδα, είναι όμως και οι επαγγελματίες του νησιού που σε αρκετές περιπτώσεις βλέπουν τα προϊόντα τους στα ψυγεία να αλλοιώνονται και προσπαθούν να υπολογίσουν την καταστροφή.

Δραματικές στιγμές στο Κέντρο Υγείας

Σε πολλές περιτπωσεις χειροκίνητα παρέχεται οξυγόνο σε ασθενείς που νοσηλεύονται στο Κέντρο Υγείας Θήρας.

Το νοσηλευτικό προσωπικό δίνει μεγάλη μάχη να αντιμετωπίσει όλα τα περιστατικά παρά την έλλειψη ρεύματος.

Για τους νεφροπαθείς, έχει προγραμματιστεί η μετάβασή τους στην Κρήτη για την ασφαλή θεραπεία τους.

Αναμένεται η εγκατάσταση των γεννητριών

Το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Χίος» που μετέφερε στο νησί γεννήτριες, κατέπλευσε στο λιμάνι στις 8 το πρωί της Τετάρτης και μέχρι το μεσημέρι συνεχιζόταν η διαδικασία εκφόρτωσης.

Πάντως ο δήμαρχος, μιλώντας στο newpost, διαβεβαιώνει ότι μέχρι το βράδυ το πρόβλημα θα έχει αποκατασταθεί πλήρως, διαβεβαιώνονας ότι στο σταθμό της ΔΕΗ όσο περνούν οι ώρες οι τεχνικοί καταφέρνουν να θέσουν σε λειτουργία μία προς μία τις μηχανές.

Χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί, τέθηκαν σε λειτουργία μονάδες του τοπικού σταθμού παραγωγής, ισχύος 14 μεγαβάτ, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να φθάσουν στα 20 μεγαβάτ.

Ήδη, νωρίς το πρωί, ενεργοποιήθηκε μία από τις κύριες μηχανές του εργοστασίου, ενώ το προσωπικό της ΔΕΗ καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να ενεργοποιηθούν και άλλες.

«Από τις 8 το βράδυ της Τρίτης διανέμεται εκ περιτροπής ρεύμα σε όλες τις συνοικίες του νησιού. Η πρωτεύουσα είχε ρεύμα μέχρι τη 1 τα ξημερώματα της Τετάρτης και μετά διανεμήθηκε σε άλλες περιοχές. Μέχρι το βράδυ απόψε όλα θα επανέλθουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς», λέει στο newpost ο δήμαρχος Θήρας Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος.

Έκκληση για περιορισμένη κατανάλωση

Με δελτίο τύπου που εξέδωσε το πρωί ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) ενημερώνει ότι, μετά το σοβαρό συμβάν στο Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΔΕΗ Α.Ε. εχθές στη Θήρα, πραγματοποιείται σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, με κάθε δυνατό τρόπο.

Μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας του Σταθμού, ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώνει ότι γίνεται ηλεκτροδότηση των καταναλωτών, περιορισμένης χρονικής διάρκειας.

Παρακαλούνται, μάλιστα, οι καταναλωτές, για τον περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην απολύτως απαραίτητη, ώστε να καταστεί εφικτή η με τον καλύτερο τρόπο κατανομή της διαθέσιμης ισχύος σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό καταναλωτών.

Πώς έπεσε... το σκοτάδι

Η «μεγάλη νύχτα» της Σαντορίνης ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης, όταν, σύμφωνα και με την ανακοίνωση της ΔΕΗ, «λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε στον Αυτόνομο Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΔΕΗ Α.Ε. στη Θήρα, που τροφοδοτεί το σύμπλεγμα των νησιών Θήρας και Θηρασίας προκλήθηκε γενική διακοπή της ηλεκτροδότησης στα εν λόγω νησιά».

Αμέσως άρχισε αγώνας δρόμου για να αποκτασταθεί το πρόβλημα. Οι τεχνικοί της ΔΕΗ έπεσαν με όλες τους τις δυνάμεις στην αποκατάσταση της βλάβης, ενώ και το Πολεμικό Ναυτικό ανέλαβε δράση, την ώρα που οι ιστοσελίδες των ξένων ΜΜΕ αναρτούσαν την είδηση με φωτογραφίες του νησιού στο απόλυτο σκοτάδι.

Λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα το αρματαγωγό «Χίος» αναχώρησε από τον νάυσταθμο με προορισμό τον Πειραιά από όπου φόρτωσε 13 νταλίκες της ΔΕΗ με τον σχετικό εξοπλισμό.

Παράλληλα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (γεννήτριες) μεταφέρθηκαν επίσης στη Σαντορίνη από τη Ρόδο (τουλάχιστον 5 μεγαβάτ) την Κρήτη (2 μεγαβάτ) και την Πάρο (επίσης 2 μεγαβάτ).

Ζημιά για τους κατοίκους – Πάρτυ για τους τουρίστες

Για τους επιχειρηματίες του νησιού ο δήμαρχος λέει πως η πλειοψηφία διαθέτει γεννήτριες, όχι όμως και οι μικροί έμποροι (μίνι μάρκετ, ψιλικατζίδικα κλπ). «Αυτοί σίγουρα θα υποστούν κάποια ζημιά στα προϊόντα τους την οποία ακόμη δεν μπορούμε να υπολογίσουμε».

Όσο για το πώς αντιμετωπίζουν το πρόβλημα οι τουρίστες, ο δήμαρχος λέει παραστατικά: «Στα Φηρά, την πρωτεύουσα του νησιού, στη 1 τη νύχτα που κόπηκε το ρεύμα και έπεσε το σκοτάδι, ξέσπασαν όλοι σε χειροκροτήματα».