current views are: 1

14 Αυγούστου 2013
Δημοσίευση10:13

Πρόσβαση σε δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες για 100.000 πολίτες

Αρχίζει από τις 2 Σεπτεμβρίου η υποβολή των αιτήσεων από τους ανασφάλιστους και με χαμηλά εισοδήματα πολίτες για να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες πρόληψης και παρακολούθησης. 
 

Δημοσίευση 10:13’
αρθρο-newpost

Αρχίζει από τις 2 Σεπτεμβρίου η υποβολή των αιτήσεων από τους ανασφάλιστους και με χαμηλά εισοδήματα πολίτες για να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες πρόληψης και παρακολούθησης. 
 

Αρχίζει από τις 2 Σεπτεμβρίου η υποβολή των αιτήσεων από τους ανασφάλιστους και με χαμηλά εισοδήματα πολίτες γιανα  έχουν δωρεάν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες πρόληψης και παρακολούθησης. 

Αρχικά μέχρι τέλος του 2013 στο πρόγραμμα θα ενταχθούν 100.000 πολίτες και επιπλέον 100.000 το 2014, ενώ επιδίωξη του υπουργείου Υγείας είναι να συμπεριληφθούν σε αυτό ακόμα περισσότερα άτομα από το 2014 και μετά. 

Δυνητικοί ωφελούμενοι ή δικαιούχοι του Προγράμματος είναι πρώην ασφαλισμένοι των Ταμείων του ΕΟΠΥΥ, καθώς και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, που:

  • έχουν απωλέσει, την ασφαλιστική τους ικανότητα και
  • έχουν, σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις του οικονομικού έτους 2012 ή 2013 (χρήσεις 2011-2012 αντίστοιχα), ατομικό εισόδημα έως 12.000€ (άγαμοι) ή οικογενειακό εισόδημα έως 25.000€ (έγγαμοι). Ως εισόδημα λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο ατομικό/ οικογενειακό εισόδημα,ως αναφέρεται στο άρθρο 29 του ν.3986/2011, περί επιβολής έκτακτης εισφοράς.

Στο Πρόγραμμα δεν συμμετέχουν οι πρώην ασφαλισμένοι Ταμείων που δεν εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και Ταμείων που δεν διέθεσαν ηλεκτρονικά αρχεία για αξιοποίηση από Πρόγραμμα μέχρι σήμερα (π.χ. οι πρώην ασφαλισμένοι ΕΤΑΑ-Τομέας Νομικών, καθώς και οι ασφαλισμένοι σε ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠΜΜΕ.)

Οι πολίτες με το εισιτήριο θα δικαιούνται

επισκέψεις σε γιατρό προκειμένου να αξιολογηθούν και να παραπεμφθούν για περαιτέρω έλεγχο, διεξάγοντας ένα σύνολο προληπτικών και εν μέρει διαγνωστικών εξετάσεων (θα εξαρτάται από το κόστος των εξετάσεων), σύμφωνα με το φύλο και την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκουν, ή σύμφωνα με την ειδική κατάστασή τους
-πραγματοποίηση εργαστηριακών εξετάσεων
-αξιολόγηση/ διάγνωση/ αγωγή υγείας, οδηγίες ιατρού, και ό,τι περιλαμβάνεται ως παροχή υπηρεσίας κατά την επίσκεψή σε γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Παράλληλα προβλέπεται και παρακολούθηση περιπτώσεων κύησης

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να επιλέγουν οι ίδιοι τον φορέα του Δημοσίου ή την ιδιωτική μονάδα ή τον ιδιώτη γιατρό ή τον πάροχο υπηρεσιών, στον οποίο θα προσέλθουν ενώ δεν θα πληρώνουν το εξέταστρο των 5 ευρώ στα Δημόσια Νοσοκομεία.