Η καθημερινότητα ενός παιδιού μπορεί να κρύβει πολλά σκαμπανεβάσματα. Ένα νήπιο τη μια στιγμή γελάει χαρούμενο και παίζει με τα παιχνίδια του και την άλλη χτυπιέται ουρλιάζοντας στο πάτωμα, επειδή έχασε ένα κομμάτι από το παζλ του ή επειδή δεν θέλει να κάνει αυτό που του λέτε.

Ακολουθούν έξι SOS τρόποι αντιμετώπισης, για κάθε περίσταση:
  • Χιούμορ. Όταν το μικρό σας απογοητεύεται, αποτυγχάνει ή αγχώνεται, το χιούμορ είναι ο καλύτερος τρόπος, για να το ηρεμήσετε και να χαλαρώσετε την ατμόσφαιρα. Kάντε το να γελάσει και αμέσως όλα θα ξεχαστούν.
  • Αντιπερισπασμός. Είναι η πιο δοκιμασμένη και πετυχημένη συνταγή, για να ηρεμήσετε το παιδί σας. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να στρέψετε το ενδιαφέρον του σε μια άλλη δραστηριότητα, από αυτή που του προκαλεί εκνευρισμό.
  • Ελπίδα. Ακόμα και αν κάτι φαίνεται ακατόρθωτο, πρέπει να προσφέρετε ελπίδα στο μικρό σας λέγοντας του για παράδειγμα «μπορεί τώρα να σου φαίνεται δύσκολο, αλλά θα δεις ότι, αν προσπαθήσουμε, στο τέλος θα τα καταφέρουμε».
  • Τα παθήματα μαθήματα. Προσπαθήστε κάθε φορά που το παιδί σας κάνει κάποιο λάθος, να μαθαίνει μέσα από αυτό και να βελτιώνεται.
  • Αισιοδοξία και προοπτική. Η αλήθεια είναι ότι τα νήπια συνηθίζουν να μεγαλοποιούν τα γεγονότα και πολλές φορές φαίνεται πώς ζουν ένα δράμα. Αν το παιδί σας ανήκει σε αυτή την κατηγορία, είναι στο χέρι σας να το βοηθήσετε να αντιμετωπίζει τα πράγματα με πιο αισιόδοξη διάθεση.
  • Δράση. Πολλές φορές ένα μικρό παιδί νιώθει ότι κατακλύζεται από συναισθήματα που ακόμα δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί. Βοηθήστε το να αναλάβει δράση και δείξτε του τι πρέπει να κάνει κατά περίσταση