Ρεπορτάζ : Ντίνα Καραμάνου

Νέο πρόγραμμα εργασιών που έχουν ως στόχο την πλήρη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης της Σαντορίνης έως το βράδυ της Παρασκευής εξέδωσε η ΔΕΗ.

«Δεν πιστεύω πια τα χρονοδιαγράμματα που δίνουν», λέει στο newpost ο δήμαρχος ο οποίος επιρρίπτει ευθύνες στην διοίκηση της ΔΕΗ για το πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση που συμπληρώνει, πια, τέταρτο εικοσιτετράωρο, αποδίδει ο δήμαρχος Σαντορίνης ο οποίος και θα καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές της ΔΕΗ, εντός της ημέρας θα τεθούν σε λειτουργία γεννήτριες ισχύος 8,5 μεγαβάτ, με τις οποίες θα καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες του νησιού σε ηλεκτρική ενέργεια. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εργασιών, από το απόγευμα και σταδιακά μέχρι τις βραδινές ώρες, θα τεθούν σε λειτουργία σταδιακά γεννήτριες ισχύος 2, 2.5 και 3 MW, με αποτέλεσμα το παραγωγικό δυναμικό να φθάσει στα 33,5 μεγαβάτ. Το μέγεθος αυτό καλύπτει τις ανάγκες δεδομένου ότι η αιχμή της ζήτησης εκτιμάται στα 31 μεγαβάτ. Αύριο αναμένεται να φθάσουν επιπλέον γεννήτριες ισχύος 6 μεγαβάτ από τη Ρόδο οι οποίες θα εγκατασταθούν επίσης στον σταθμό παραγωγής της Σαντορίνης για εφεδρική ισχύ.

Στο νησί βρίσκονται ήδη όπως είναι γνωστό ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός.

 

Έλλειψη σοβαρότητας καταγγέλλει ο δήμαρχος και ετοιμάζει μήνυση

«Η κατάσταση δεν αντιμετωπίστηκε με σοβαρότητα», λέει στο newpost ο δήμαρχος Θήρας Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος.

«Δεν τηρήθηκε το χρονοδιάγραμμα σε καμία λεπτομέρεια. Το πλοίο με τις γεννήτριες καθυστέρησε 8 ώρες. Η εγκατάσταση των μηχανημάτων καθυστέρησε μία ημέρα. Ο δικηγόρος μου συντάσσει μήνυση την οποία θα υποβάλλω, αν όχι σήμερα το μεσημέρι, οπωσδήποτε τη Δευτέρα το πρωί. Η μηνυτήρια αναφορά θα στρέφεται κατά παντός υπευθύνου, είναι όμως σαφές ότι τη ευθύνη έχει η διοίκηση της ΔΕΗ».

Ο κ. Ζώρζος αποκάλυψε στο newpost και σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών που είχε με τον διοικητή της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό:

«Με τον κύριο Ζερβό διαφωνούμε. Υπάρχει πλήρης διάσταση απόψεων. Εγώ θέλω να ομαλοποιηθεί η κατάσταση άμεσα. Όμως δεν υπάρχει σχέδιο, ούτε συντονισμός. Δεν πιστεύω πια τα χρονοδιαγράμματα που μου δίνουν».

 

Ρεύμα... με το δελτίο

Το πρόγραμμα περικοπών που ανακοίνωσε για σήμερα ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) από αυτή την ώρα έχει ως εξής:

15.00- 17.00: Μεγαλοχώρι, Ακρωτήρι, Εμπορείο, Όρμος Αθηνιού, Αγ. Παρασκευή, Καμάρι.

17.00-19.00: Οία, Θηρασιά, Φηρά

19.00-21.00: Βουρβούλος, Ημεροβίγλι, Φηροστεφάνι, Επισκοπή Γωνιάς, Έξω Γωνιά, Περίσσα.

21.00-23.00: Μεγαλοχώρι, Ακρωτήρι, Εμπορείο, Όρμος Αθηνιού, Καρτεράδος, Μεσσαριά, Πύργος, Ραντάρ.

23.00-01.00:Οία, Θηρασιά, Αγ. Παρασκευή, Καμάρι.

Ο ΔΕΔΔΗΕ επαναλαμβάνει ότι δίνεται προτεραιότητα σε κοινωφελούς χαρακτήρα υποδομές και δραστηριότητες (κέντρο υγείας, αφαλάτωση, βιολογικοί καθαρισμοί κλπ) καθώς και ότι το πρόγραμμα είναι απολύτως ενδεικτικό και ανάλογα με τη βελτίωση των συνθηκών και τις προσθήκες νέων μονάδων που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας θα διαμορφώνονται αντιστοίχως και οι χρόνοι των διακοπών.

 

Το δεύτερο μπλακ άουτ

Στο σκοτάδι βυθίστηκε για δεύτερη φορά λίγο πριν από τις 9 το βράδυ της Πέμπτης η Σαντορίνη προκαλώντας εκ νέου προβλήματα σε κατοίκους και επισκέπτες.

«Η κατάσταση στη Σαντορίνη είναι τραγική. Η εικόνα της Σαντορίνης, είναι η εικόνα της Ελλάδας. Ζητάμε να επανέλθει άμεσα η ομαλότητα ση ζωή του νησιού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Σαντορίνης, Μάρκος Καφούρος, μιλώντας στο MEGA.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το περιστατικό οφείλεται σε ζημιά που υπέστη πυκνωτής στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, όπου την Τρίτη σημειώθηκε η πυρκαγιά.

Μέχρι τη στιγμή του νέου μπλακ άουτ, η Σαντορίνη εξακολουθούσε να ηλεκτροδοτείται εκ περιτροπής, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ είχε εκδώσει πρόγραμμα διακοπών στην ηλεκτροδότηση για τη Σαντορίνη, διάρκειας δύο ωρών ανά περιοχή.

Παράλληλα, σήμερα αναμένεται και το πόρισμα των μηχανικών της ΔΕΗ για τα αίτια της βλάβης. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν ευθύνες της εταιρείας που εχει εγκαταστήσει τη γεννήτρια που υπέστη ζημιά, η ΔΕΗ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο προσφυγής σε κάθε ένδικο μέσο.