Ρεπορτάζ : Έλενα Σιάνου

Την Παρασκευή το πρωί αγκυροβόλησε έξω από το λιμάνι των Καμαρών, στη Σίφνο η θαλαμηγός «Hampshire2» του Τζιμ Ράτκλιφ, μεγιστάνα της χημικής βιομηχανίας και ενός από τους δέκα πλουσιότερους ανθρώπους της Βρετανίας. Το 78.5 μέτρων «Hampshire2» ναυπηγήθηκε το 2012 και είναι το δεύτερο και πολυτελέστερο γιοτ του Ράτκλιφ – έχει και μια πισίνα στο τελευταίο ντεκ.

Το πλοίο είναι φυσικά δηλωμένο στα νησιά Καϊμάν. Ο ζάπλουτος Ράτκλιφ ωστόσο, που αποφεύγει με κάθε τρόπο την δημοσιότητα, δεν είναι γνωστός μόνο για αυτήν την «νόμιμη» μέθοδο για να αποφεύγει κανείς τη φορολογία. Είναι ο πρώτος διδάξας σε ένα παράδειγμα που ακολούθησαν πρόθυμα και Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες, όπως η Coca Cola 3E των Δαυίδ και Ιωάννου για να αποφύγουν τη φορολογία στη χώρα μας, δηλαδή την μεταφορά της έδρας της εταιρείας στην Ελβετία.       

Ο Ράτκλιφ είναι μεγαλομέτοχος και ιδιοκτήτης του βρετανικού ομίλου Ineos που έχει ετήσιο τζίρο 43 δισ. δολάρια και θεωρείται από άποψη εσόδων ο πέμπτος μεγαλύτερος χημικός όμιλος στον κόσμο μετά την BASF, την  Dow Chemical την Lyondell Basel και την Du Pont. Το 2010 προκάλεσε σάλο στη Βρετανία, όταν μετέφερε την έδρα της Ineos στη Λωζάνη για να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς. Υπολογίζεται ότι με αυτήν την κίνηση, ο Ράτκλιφ απέφυγε φόρους για την εταιρεία – τα κέρδη της οποίας εισπράττει κατά τα 2/3 – 100 εκατομμυρίων ετησίως.   

Το λιμάνι των Καμαρών πάντως είχε να δει τόσο μεγάλο σκάφος από την εποχή που ερχόταν η Γιάννα Αγγελοπούλου με την 82 μέτρων θαλαμηγό «Alpha Nero», δηλαδή από το 2009.

Το 78.5 μέτρων «Hampshire2»  ξεπερνά σε μήκος τα δύο μεγαλύτερα αγκυροβολημένα σκάφη στο λιμάνι του νησιού μαζί, δηλαδή το 33 μέτρων «Dora G» του επιχειρηματία Συγγελίδη και το 27,5 μέτρων «Pouaro» του ντετέκτιβ Γ. Τσούκαλη.