Αποζημιώσεις για όσους έχουν πληγεί από τις διακοπές ρεύματος που συνεχίστηκαν την Παρασκευή για τέταρτη συναπτή ημέρα στη Σαντορίνη, προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης.

Ο κ. Μανιάτης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, τόνισε ότι τα αίτια του μπλακ-άουτ δεν έχουν αποσαφηνιστεί, προσθέτοντας ότι έχει ανατεθεί έρευνα για τα αίτια του προβλήματος, έρευνα στην οποία θα συμμετάσχει και ξένος εμπειρογνώμονας.

Επεσήμανε δε ότι σε περίπτωση που αποδειχθεί ευθύνη της εταιρείας που εχει εγκαταστήσει τη γεννήτρια απ’ όπου προήλθε η διακοπή της ηλεκτροδότησης, τότε η ΔΕΗ θα ζητήσει αποζημίωση απο την εταιρεία.

Νωρίτερα, σε δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος επεσήμανε ότι έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα, η οποία θα αποτελέσει και την οριστική λύση τόσο για την ασφάλεια όσο και για το κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών.

Στη δήλωσή του, ύστερα από συνεχή όπως επισημαίνεται συνεργασία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Μανιάτης αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

«Εκφράζω τη βαθιά θλίψη μου για το πρωτόγνωρο γεγονός στη Σαντορίνη, που τραυμάτισε την τουριστική καρδιά της Ελλάδας. Μετά από τρεις πολύ δύσκολες ημέρες και ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης, βρισκόμαστε πλέον στο τελικό στάδιο της πλήρους επιδιόρθωσης και αποκατάστασης της βλάβης, που πιστεύω ότι θα γίνει στο συντομότερο δυνατό χρόνο και με τις λιγότερες επιπτώσεις.

Η ανυπαρξία ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών της Πατρίδας μας με την ηπειρωτική Ελλάδα, αποτελεί το μεγάλο αντιαναπτυξιακό μειονέκτημά μας. Η κατανάλωση καυσίμου στις μονάδες που παράγουν, τοπικά, ηλεκτρική ενέργεια ξεπερνά κάθε χρόνο σε κόστος τα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Σήμερα και για πρώτη φορά, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στην οριστική επίλυση του προβλήματος, επενδύοντας στη διασύνδεση ολόκληρου του νησιωτικού συμπλέγματος με την υπόλοιπη χώρα, μέσω υποβρύχιων ηλεκτρικών καλωδίων.

Με ταχύτατους ρυθμούς επισπεύδονται οι διαδικασίες για το εν εξελίξει έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, που έχει ενταχθεί πλέον στο ΕΣΠΑ. Ήδη, έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός και αναμένουμε την κατάθεση προσφορών μέσα στον Οκτώβριο.

Πρόσφατα, η κυβέρνηση ενέταξε την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα, ένα έργο κόστους άνω των 800 εκατ. ευρώ, στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Ενέργειας Κοινού Ενδιαφέροντος.

Στον ίδιο στρατηγικό σχεδιασμό είναι ενταγμένη η ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων, καθώς και των νησιών του βορείου Αιγαίου και προχωρούν οι σχετικές Μελέτες Ωρίμανσης.

Στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών θα αποτελέσει τη μεγάλη αναπτυξιακή μας παρέμβαση».