Πέντε μέρες μετά την πυρκαγιά στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ που βύθισε το νησί στο σκοτάδι και δύο μετά το νέο μπλακ άουτ, η ηλεκτροδότηση στη Σαντορίνη αποκαθίσταται. Η κάλυψη στην παροχή του ρεύματος έφτανε, το βράδυ της Παρασκευής, στο 75%.

Οι προσπάθειες της ΔΕΗ επικεντρώνονταν στην ενίσχυση του παραγωγικού δυναμικού του τοπικού σταθμού παραγωγής -με τις γεννήτριες που έχουν μεταφερθεί και εγκατασταθεί στο νησί- στα 27 μεγαβάτ. Πάντως, έως τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, έγιναν προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές. 

Tην ίδια ώρα, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά στη Σαντορίνη μετέβησαν ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης και η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο του νησιού, παρουσία τοπικών αρχών και φορέων, αλλά και του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ, Πάνου Λειβαδά, ο κ. Μιχελάκης έκανε λόγο για «πολύ μεγάλη καταστροφή και πρωτοφανές ατύχημα», αναφέρθηκε στις «υπερπροσπάθειες των τεχνικών της ΔΕΗ να αποκαταστήσουν τη βλάβη» και εκτίμησε πως έως το Σάββατο το νησί θα έχει πλήρως ηλεκτροδοτηθεί.

Από την πλευρά της, η κ. Κεφαλογιάννη επισήμανε ότι «τα δύσκολα πέρασαν», ενώ στάθηκε στο γεγονός ότι «οι κρίσεις μπορούν να μας κάνουν σοφότερους».

«Μιλάμε για την Σαντορίνη. Αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 120.000 κόσμο, η εικόνα της Σαντορίνης είναι η εικόνα της Ελλάδας, είναι η εικόνα της τουριστικής οικονομίας του τόπου μας και δεν μπορεί κανένας είτε να αδρανεί, είτε να μην είναι συνεπής. Δεν ζητάμε τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο από το να επανέλθει άμεσα η φυσιολογική ζωή, η ομαλότητα στη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού», σημείωσε.

Στο μεταξύ, τις πληγές της, μετά τα απανωτά μπλακ άουτ που σημειώθηκαν στην «καρδιά» της τουριστικής περιόδου, μετρά η Σαντορίνη

«Τα προβλήματα και οι ζημιές σε κάθε σπιτικό, σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε επιχείρηση είναι μεγάλα και ενδεχομένως αυτή τη στιγμή κανένας αντικειμενικά να μην μπορεί να τα καταμετρήσει. Εκείνο που είναι δεδομένο και εμείς θέλουμε να ελαττώσουμε είναι η εικόνα της ζημιάς του νησιού που σημαίνει η εικόνα του τόπου μας», τόνισε ο αντιδήμαρχος Θήρας, Μάρκος Καφούρος, μιλώντας στο Mega.