Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Καρλιώτης

Aκόμα ένα τραγικό περιστατικό έρχεται να κάνει τη χώρα μας «διάσημη» καθώς κατά τη διάρκεια ελέγχου εισιτηρίων την Τρίτη (13/8) στο τρόλεϊ της γραμμής 12 στο Περιστέρι, κόστισε τη ζωή σε έναν 19χρονο, τον Θανάση Καναούτη.

Πολλά είναι τα ερωτήματα που γεννώνται από το τραγικό συμβάν στο Περιστέρι, ενώ υπό διερεύνηση είναι οι συνθήκες του θανάσιμου τραυματισμού του. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες επιβατών, σημειώθηκε συμπλοκή μεταξύ του νεαρού και του ελεγκτή, πριν ο 18χρονος βρεθεί έξω από το τρόλεϊ και σκοτωθεί. Tο πόρισμα των ιατροδικαστών αναφέρει πως ο θάνατος προήλθε από βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση στο πίσω μέρος του κεφαλιού, λόγω της πτώσης του από ψηλό σημείο και εσωτερικής αιμορραγίας που ακολούθησε.

Σαφάρι κατά της λαθρεπιβίβασης

Αν και μέχρι στιγμής είναι δύσκολο να υπολογιστεί ο αριθμός εκείνων που αρνούνται ή δεν έχουν να πληρώσουν εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων  σε μια προσπάθεια βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών των συγκοινωνιακών φορέων έχει επιστρατεύσει  εθελοντές ελεγκτές (οδηγοί), προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος.

Πως όμως λειτουργούν οι ελεγκτές; Εκτελούν τη δουλειά τους  σύμφωνα με εντολές για το πόσο ελαστικοί μπορεί να είναι ή κάποιοι λειτουργούν με υπερβάλλον ζήλο και μάλιστα σε μια εποχή που η ελληνική οικογένεια στενάζει από τα οικονομικά βάρη; Είναι τα ερωτήματα που θέτουν τα όρια που δεν πρέπει να ξεπερνιούνται.

«Δεν έχω χρήματα για εισιτήριο - Ας μας σκοτώσουν και μας»

Το newpost μετακινήθηκε με τα ΜΜΜ και συνομίλησε με επιβάτες τακτικούς και μη και έκανε έρευνα για την λαθρεπιβίβαση.  Μετά το σάλο που έγινε με τον τραγικό θάνατο του 19χρονου στο Περιστέρι κατά την διάρκεια έλεγχο εισιτηρίων, όλοι ήταν οργισμένοι.  

Η 39χρονη Έλενα μητέρα δύο παιδιών από την Νίκαια που μετακινείται καθημερινά για να πάει στη δουλειά της στην Κηφισιά με δύο λεωφορεία και μετρό, μας εμπιστεύτηκε πως δεν «χτυπάει» ποτέ εισιτήριο καθώς δεν τις περισσεύουν τα χρήματα.

«Ας μας σκοτώσουν και μας όπως το παιδί στο Περιστέρι, δεν μου περισσεύουν τα χρήματα για να πάρω εισιτήρια, έχω δύο παιδιά και σκεφτόμαστε ακόμα και το ένα ευρώ» είπε συγκεκριμένα.

Με ένα ακόμα επιβάτη που συνομιλήσαμε, τον 21χρονο Σταμάτη από το Χαϊδάρι και άνεργος, μας είπε πως εννιά στις δέκα φορές που παίρνει λεωφορείο ή μετρό δεν χτυπάει εισιτήριο καθώς δεν έχει χρήματα ενώ  ελπίζει να μην τον πιάσουν και βρεθεί σε παρόμοια θέση με εκείνη του 19χρονου από το Περιστέρι.

«Δεν έχω λεφτά ούτε μεταφορικό μέσο, το ρισκάρω και μπαίνω χωρίς εισιτήριο τουλάχιστον εννιά φορές στις δέκα, ελπίζοντας να μην με πιάσουν» είπε και πρόσθεσε: «Όταν έμαθα για το παιδί στο Περιστέρι… τρόμαξα, σκέφτηκα πως μπορεί να ήμουν και εγώ στη θέση του και να μην ήξερα τι να κάνω» .

«Ψάχνουμε εισιτήρια στα σκουπίδια»

Το newpost συνομίλησε και με επιβάτες που έψαχναν στα σκουπίδια κάποιο πεταμένο εισιτήριο που να μην έχει λήξει (χρόνος) είτε που περίμεναν κάποιον επιβάτη για να κάνει «πάσα» το εισιτήριο.  Το φαινόμενο της εισιτήριο μεταβίβασης είναι πολύ γνωστό και μεγάλη μερίδα των επιβατών κάνει «πάσα» σε κάποιον άλλον το εισιτήριο είτε το αφήνουν σε σημείο όπου άτυπα έχει καθοριστεί.

Ο  27χρονος Ηλίας από το Αιγάλεω μας μίλησε και μας είπε πως μετακινείται αποκλειστικά με τα ΜΜΜ αλλά τα χρήματα δεν του φτάνουν για να αγοράζει εισιτήρια αλλά φοβάται τα πρόστιμα και έτσι ψάχνει στα σκουπίδια πεταμένα εισιτήρια που να μην έχουν λήξει λόγω χρόνου. «Ψάχνω στους τενεκέδες με τα σκουπίδια για εισιτήριο που να μην έχει λήξει γιατί δεν θέλω να με πιάσουν χωρίς (εισιτήριο) και να μου βάλουν πρόστιμο, αλλά δεν έχω και να αγοράσω» είπε.

Τα εισιτήρια… «πάσες»

Στην είσοδο του Μετρό στο Αιγάλεω βρέθηκε το newpost, όπου και συναντήσαμε και τον 24χρονο Γιάννη από τον Κορυδαλλό ο οποίος περίμενε κάποιον επιβάτη να βγεί για να πάρει «πάσα» το εισιτήριο του. Όπως μας είπε δεν έχει χρήματα να αγοράσει αλλά φοβάται κιόλας τα πρόστιμα και για να μπορεί να είναι ήσυχος ξεκινάει πιο νωρίς για τη δουλειά του που Βρίσκεται στο κέντρο για να μπορέσει να εξασφαλίσει «ασφαλή» διαδρομή . 

Συγκεκριμένα είπε: «Εργάζομαι σε μια βιοτεχνία επίπλων, τα χρήματα που παίρνω δεν είναι αρκετά και για να μην μου κόψουν κάποιο πρόστιμο προσπαθώ να εξασφαλίζομαι από εισιτήρια επιβατών που δεν μετακινούνται άλλο και δίνουν το εισιτήριο τους».