Tη θέση της πολυαγαπημένης για χαλάρωση και μαύρισμα ξαπλώστρας φαίνεται ότι διαδέχονται πλέον τα καλοκαιρινά extreme  σπορτσ που ανεβάζουν την ανδρελανίνη σε όσους δυσκολεύονται να ρεμβάζουν με τις ώρες στις παραλίες. 

Το καλοκαίρι για πολλούς θέλει δράση, ενέργεια, παιχνίδια με τη θάλασσα και οι εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες θαλάσσιων σπορ στις παραλίες της Ελλάδας αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο καθώς κάνουν εν μέσω κρίσης «χρυσές δουλειές», ενώ το κοινό ανταποκρίθηκε στις μειωμένες σε σχέση με πέρυσι τιμές.

Διανύουμε την εποχή των extreme summer sports λοιπόν και για αυτό παραθέτουμε τα πιο δημοφιλή!

Τα extreme sports ανήκουν στην κατηγορία των αθλημάτων που σε γενικές γραμμές απαιτούν ένα συνδυασμό ταχύτητας, ύψους, κινδύνου και... ακροβατικών. 

1. Surfing

Το surfing είναι από τα λίγα αθλήματα που χρησιμοποιεί αποκλειστικά και μόνο τις δυνάμεις της φύσης για να πραγματοποιηθεί.

Και όταν λέμε δυνάμεις δεν εννοούμε αέρα αλλά κύμα. Το σημαντικότερο είναι η θάλασσα να έχει τόσο κύμα όσο χρειάζεται για να σχηματιστούν αυτά που οι surfers αποκαλούν «γραμμές». 

Το σπορ αυτό είναι διασκεδαστικό, έχει ένταση και απευθύνεται σε αυτούς που λατρεύουν το νερό. Οι λάτρεις του surf σε καμία περίπτωση δεν περιμένουν να καλοκαιριάσει για να επιδοθούν στο αγαπημένο τους hobby. 

Το πραγματικό surfing, άλλωστε, αποτελεί ένα ολόκληρο lifestyle και χρειάζονται χρόνια για να εξασκηθεί κανείς ώστε να «καβαλήσει» το κύμα. Ωστόσο, με προαπαιτούμενη την καλή φυσική κατάσταση, μπορεί κανείς να δοκιμάσει και να καταφέρει έστω λίγο paddling, δηλαδή να ξαπλώνετε μπρούμυτα στη σανίδα, ανασηκώνετε το στήθος, ρίχνετε όλο το βάρος του σώματος στο κέντρο της σανίδας και χρησιμοποιείτε τα χέρια σαν κουπιά για να κινηθείτε πάνω στο νερό.

2. Windsurfing

Η ιστιοσανίδα, όπως λέγεται στα ελληνικά, είναι η απλούστερη μορφή ιστιοφόρου σκάφους. Η βασική της διαφορά από το surf, πέρα από το πανί, είναι ότι δεν απαιτεί κύμα αλλά αέρα, που να μην ξεπερνά όμως τους 4 με 5 μποφόρ

3. Waterskiing

Το θαλάσσιο σκι αλλά σε αυτή τη περίπτωση, ο αθλητής πρέπει να βουλιάξει στο νερό με τα γόνατα λυγισμένα και τα χέρια τεντωμένα σε ευθεία, ενώ οι μπροστά άκρες των πέδιλων του σκι πρέπει να κοιτούν προς τα πάνω και το σκοινί να βρίσκεται ανάμεσα στα πέδιλα.

Όταν ο σκιέρ είναι έτοιμος το σκάφος ξεκινά με ταχύτητα και έτσι ο σκιέρ τραβιέται έξω από το νερό και «ισιώνει». 

4. Kiteboarding 

Αναμφισβήτητα το δημοφιλές καλοκαιρινό extreme sport είναι το kiteboarding. Το άθλημα αυτό προέρχεται από το συνδυασμό πολλών άλλων (windsurfing, waterski, wakeboard, paragliding), ενώ ο εξοπλισμός του αναβάτη είναι αρκετά πιο πολύπλοκος αλλά και πολύ ελαφρύτερος.

Για το kiteboard ο αναβάτης χρησιμοποιεί μία σανίδα, ή σκάφος σύμφωνα με την ορολογία, την οποία οδηγεί ενώ κρατά μια μάτσα με μακριά σχοινιά που τον συνδέει με έναν αετό.

Το βασικό στοιχείο του σπορ που το κάνει να ξεχωρίζει από τα άλλα είναι η δύναμη της άντωσης, με την οποία ο αναβάτης μπορεί να χρησιμοποιήσει την έλξη του αετού προς τα πάνω για να πραγματοποιήσει πολύ ψηλά άλματα και εντυπωσιακούς ελιγμούς. 

5. Tubing  

Το πιο ήπιο των καλοκαιρινών extreme sports. Είναι αυτό που συναντάμε συχνότερα στις οργανωμένες παραλίες, αφού μπορούν να το ασκήσουν άτομα κάθε ηλικίας, ακόμα κι αν η φυσική τους κατάσταση δεν είναι η ιδανική. Τα tubes, που μοιάζουν με γιγαντιαία ντόνατς, είναι φουσκωτά πλαστικά που επιπλέουν στο νερό, ενώ διαθέτουν και ειδικές λαβές για να κρατιέται από αυτές ο αναβάτης. 

Το «άθλημα» σχετίζεται λίγο πολύ με το windsurfing, αφού και τα tubes δένονται με σχοινιά σε σκάφος που τα έλκει με μεγάλη ταχύτητα. Ο σκοπός είναι να απολαύσουν οι αναβάτες μία τρελή κούρσα στο νερό, με πολλά σκαμπανεβάσματα, πεσίματα και στροφές, χωρίς να διατρέχουν όμως κανένα σωματικό κίνδυνο αφού όλοι φορούν γιλέκα-σωσίβια. 

ΑΝ. ΓΑΛ.