Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Καρλιώτης

Το μπλακ άουτ στη Σαντορίνη έληξε μετά από τέσσερις ημέρες και φαίνεται ότι είναι η ώρα της απόδοσης ευθυνών. Από την Δευτέρα ξεκινούν αγωγές και μηνύσεις από τον δήμαρχο και από τους επαγγελματίες του νησιού, ενώ αναπάντητα παραμένουν τα αίτια που προκάλεσαν την φωτιά στον σταθμό της ΔΕΗ.

Η παρουσία δυο υπουργών και της διοίκησης της ΔΕΗ δεν ήταν αρκετή για να κατευνάσουν τους κατοίκους του νησιού οι οποίοι πάνω στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν έπαθαν ψυχρολουσία.

Την ιδία ώρα το αρμόδιο υπουργείο προαναγγέλλει την επίσπευση διαγωνισμού από τον ερχόμενο Οκτώβριο για την ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού με το ηπειρώτικο σύστημα

Εκ των υστέρων… διασύνδεση

Το μπλακάουτ της Σαντορίνης όμως έφερε στην επιφάνεια το μεγάλο κενό στην ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα . Ο αρμόδιος για την ενέργεια υπουργός προανήγγειλε ότι μέσα στον Οκτώβριο θα κατατεθούν προσφορές για την ανάδειξη μειοδότη που θα αναλάβει την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με το υπόλοιπο δίκτυο της χώρας.

Από την πλευρά της ΔΕΗ, εξετάζονται τα αίτια του ατυχήματος που προκάλεσε αυτήν τη πυρκαγιά, που προκάλεσε την διακοπή ηλεκτροδότηση το νησιού και Θα εξεταστούν οι όποιες κυρώσεις.

Από τις 23.30 το βράδυ της Παρασκευής σταδιακά έλαβε ρεύμα μεγάλο μέρος του νησιού ενώ στις 08.30 το πρωί του Σαββάτου, έφτασαν από την Ρόδο στην Σαντορίνη 6 ακόμα μεγαβάτ με το καράβι «Μελίνα ΙΙ». Ήδη έχουν εγκατασταθεί 28 μεγαβάτ και μέχρι το τέλος της ημέρας ο στόχος είναι να έχουν μπει συνολικά 38 μεγαβάτ καλύπτοντας όλες τις ανάγκες του νησιού.

«Την Δευτέρα καταθέτω μήνυση κατά παντός υπεύθυνου»

Το newpost επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Σαντορίνης, Νικόλαο Ζώρζο ο οποίος μας είπε πως το ηλεκτροδότηση του νησιού έχει αποκατασταθεί και έχει πάρει εγγυήσεις πως δεν θα υπάρξουν άλλες διακοπές στο ρεύμα από εδώ και πέρα.

Για το θέμα των ευθυνών ο δήμαρχος είπε συγκεκριμένα: «Τη Δευτέρα το πρωί θα καταθέσω μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου. Θεωρώ ότι θα πρέπει να διερευνηθούν τυχόν υπάρχουσες ευθύνες και να αποδοθούν».

Ο δήμαρχος συναντήθηκε με τους υπουργούς Εσωτερικών και Τουρισμού, κ. Μιχελάκη και κα. Κεφαλογιάννη όπου τον διαβεβαίωσαν πως το πρόβλημα θα λυθεί και η Σαντορίνη θα προβληθεί  με ειδικές καμπάνιες μέσω του ΕΟΤ για να αποκατασταθεί και η τουριστική φήμη του νησιού.

«Να μην εκδοθούν λογαριασμοί ρεύματος»

O πρόεδρος των Εμπόρων Σαντορίνης, Νίκος Νομικός μιλώντας στο newpost, μίλησε για τις ζημιές που έχουν πάθει μικροί και μεγάλοι επαγγελματίες και πως θα πρέπει να γίνει καταγραφή και να αποζημιωθούν.

Συγκεκριμένα είπε: «Να μην εκδοθούν λογαριασμοί ρεύματος για την επομένη περίοδο. Μικροί και μεγάλοι επαγγελματίες που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές απ’ ότι γνωρίζω θα καταθέσουν αγωγές»