Με την αδήλωτη εργασία να καλπάζει και να αγγίζει το πρώτο εξάμηνο του 2013 το 38,4% αυξημένο κατά 2,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012 το υπουργείο εργασίας ανακοίνωσε πρόστιμα φωτιά για εργοδότες και εργαζόμενους που προωθούν την ανασφάλιστη εργασία. 

Το υπουργείο Εργασίας παρακολουθεί στενά μέσω των εργαλείων που διαθέτει - ΕΡΓΑΝΗ - το ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων και μάλιστα στις αρχές Αυγούστου είχε σημάνει «συναγερμός» καθώς το αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων που διαπιστώθηκε μέσα από συστηματική ανάλυση του ηλεκτρονικού συστήματος «Εργάνη» σε συγκεκριμένες περιοχές έντονου τουριστικού ενδιαφέροντος, σε κλάδους εστίασης και καταλυμάτων, το πρώτο 8ήμερο του Αυγούστου προβλημάτισε το υπουργείο Εργασίας

Με εντολή του αρμόδιου υπουργού κ. Γιάννη Βρούτση κλιμάκιο από το  Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε), την ΕΥΠΕΑ (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) και την Οικονομική Αστυνομία ξεκίνησαν ελέγχους ώστε να διαπιστωθεί αν τελούνται παραβάσεις για αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία. 

Συγκεκριμένα, εν μέσω έντονης τουριστικής δραστηριότητας, παρατηρήθηκαν αδικαιολόγητα αυξημένες απολύσεις σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου στις περιοχές του Νοτίου Τομέα της Αττικής (εστίαση- καταλύματα), του Ανατολικού Τομέα της Αττικής (καταλύματα), της Θάσου (καταλύματα), της Ζακύνθου (καταλύματα), της Χαλκιδικής (καταλύματα), της Μεσσηνίας (καταλύματα) και της Ηλείας (καταλύματα). 

Το σαφάρι ελέγχων συνεχίζεται ενώ τα πρόστιμα που ανακοινώθηκαν αναμένεται να βάλουν φρένο στην αδήλωτη εργασία καθώς θα αγγίζουν στο 18πλασιο του του κατώτατου μισθού δηλαδή 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο ενώ σε περίπτωση υποτροπής η επιχείρηση κινδυνεύει ακόμα και με οριστικό λουκέτο. Επίσης για παραβάσεις όπως: 
α)  Μη επίδειξη ειδικού βιβλίου υπερωριών
β)  Μη επίδειξη βιβλίου ημερησίων δελτίων απασχολουμένου προσωπικού οικοδομικών και τεχνικών έργων
γ)  Μη επίδειξη εντύπων όρων ατομικών συμβάσεων  εργασίας  του προσωπικού, όπου αυτά τηρούνται (έδρα ή υποκατάστημα ή παράρτημα ή χωριστές εγκαταστάσεις ή κεντρικό σύστημα διοίκησης ή διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, οικονομικές υπηρεσίες κλπ)
δ) Μη επίδειξη εκκαθαριστικών σημειωμάτων αποδοχών προσωπικού για το τελευταίο τουλάχιστον  τρίμηνο, όπου αυτά τηρούνται (έδρα ή υποκατάστημα ή παράρτημα ή χωριστές εγκαταστάσεις ή κεντρικό σύστημα διοίκησης ή διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού ή οικονομικές υπηρεσίες κλπ)

Επιβάλλονται τα εξής πρόστιμα: 
α) Για επιχείρηση /εργοδότη με αριθμό εργαζομένων από  1 έως 10  πρόστιμο: 300 ευρώ
β) Για επιχείρηση/εργοδότη με αριθμό εργαζομένων από 11 έως 50 πρόστιμο 1.000 ευρώ
γ) Για επιχείρηση/ εργοδότη με αριθμό εργαζομένων από 51 έως 150 πρόστιμο: 2.000 ευρώ
δ) Για επιχείρηση/ εργοδότη με αριθμό εργαζομένων από 151 έως 250 πρόστιμο: 3.000 ευρώ
ε) Για επιχείρηση/εργοδότη με αριθμό εργαζομένων από 251 και άνω πρόστιμο: 5.000 ευρώ

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Βρούτσης έστειλε αυστηρό μήνυμα στους εργοδότες λέγοντας χαρακτηριστικά πως «με δύο λόγια τα ψέματα τελείωσαν. Άλλοθι δεν υπάρχει για κανέναν. Όποιος σχεδιάζει να παρανομήσει θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά» ενώ πρόσθεσε πως «τα πρόστιμα αυτά καθιστούν πλέον την αδήλωτη εργασία μία ασύμφορη και ιδιαιτέρως ριψοκίνδυνη πρακτική για τις επιχειρήσεις».