Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου 

Λίγες μόνο ημέρες έμειναν πριν από την άφιξη της τρόικας στην χώρα μας για τη νέα αξιολόγηση της οικονομίας και το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου έμεινε «ακέφαλο». 

Μετά την αποπομπή του Στέλιου Σταυρίδη από τη θέση του προέδρου του Ταμείου η κυβέρνηση αναζητά το νέο πρόσωπο που θα αναλάβει να φέρει εις πέρας το φλέγον ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων. Η αλλαγή στην ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι η πρώτη, έξι μήνες μετά την τοποθέτησή του, έρχεται να προστεθεί σε αυτές των κ.κ. Κουκιάδη-παραιτήθηκε τον Ιούνιο του 2012 και Αθανασόπουλου, λόγω άσκησης ποινικής δίωξης  κατά την περίοδο της προεδρίας του στο δ.σ. της ΔΕΗ.

Από το Ταμείο είχε παραιτηθεί και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Κ. Μητρόπουλος αν και δεν επιθυμούσε την αποχώρησή του. Ωστόσο η χρονική στιγμή που πραγματοποιείται είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς είναι γνωστές οι πιέσεις που ασκούνται από τους δανειστές για την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων που προβλέπονται στο μνημόνιο. 

Κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα πραγματοποιηθεί κανονικά βάσει των προγραμματισμένων χρονοδιαγραμμάτων και πως η απομάκρυνση του κ. Σταυρίδη δεν θα επηρεάσει σε κανέναν βαθμό. Ωστόσο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έδωσαν χθες ένα στίγμα από το πως ακούστηκε η είδηση της απομάκρυνσης στα αφτιά των Ευρωπαίων: Νέες καθυστερήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα... 

Στο ρεπορτάζ της  η Wall Street Journal αναφέρει πως τον περασμένο μήνα η Ευρωπαίκή Επιτροπή είχε αναθεωρήσει προς τα κάτω τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις από 2,6 σε 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι  Financial Times στο άρθρο τους με τίτλο «Η Ελλάδα αποπέμπει τον επικεφαλής των ιδιωτικοποιήσεων για "ηθικούς λόγους"» εκφράζουν την ανησυχία πως η αποπομπή του μπορεί να φέρει περαιτέρω καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. 

Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για ομαλή λειτουργία του Ταμείου, είναι δεδομένο ότι το ζήτημα του ακέφαλου ΤΑΙΠΕΔ θα τεθεί στο μικροσκόπιο της τρόικας αφού για το επόμενο διάστημα είναι προγραμματισμένες μερικές από τις μεγαλύτερες και δυσκολότερες αποκρατικοποιήσεις φορέων. 

Συγκεκριμένα, μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2014 θα πρέπει να έχουν ιδιωτικοποιηθεί τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας ΟΛΠ και ΟΛΘ, η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) καθώς και τα τρένα της χώρας. Μάλιστα χθες το απόγευμα μεταβιβάστηκε στο Ταμείο το 100% των μετοχών της Rosco, της εταιρείας που συστάθηκε προκειμένου να αναλάβει τη συντήρηση του τροχαίου σιδηροδρομικού υλικού. 

Την ίδια στιγμή θα πρέπει να προετοιμαστεί ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ ενώ εκκρεμεί ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ μετά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης αλλά και η υπογραφή της σύμβασης με την Socar για τον ΔΕΣΦΑ.