Μεγάλες ανατροπές στο τουριστικό τοπίο της λεκάνης της Μεσογείου φέρνει η παρατεταμένη κρίση που βιώνει η Αίγυπτος. Ήδη, ξένοι τουρίστες πραγματοποιούν μαζικές ακυρώσεις των διακοπών που είχαν προγραμματίσει στον δημοφιλή προορισμό της Μέσης Ανατολής, ενώ μεγάλοι tour operators δεν δέχονται νέες κρατήσεις, τουλάχιστον, μέχρι και το Σεπτέμβριο. Παράλληλα, και ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία που εξειδικεύονταν σε ταξίδια από την Ελλάδα προς την Αίγυπτο έχουν σταματήσει σχεδόν εξ ολοκλήρου τις πωλήσεις τους για τον προορισμό. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» το πρώτο απτό δείγμα γραφής των κερδών που προκύπτουν για τον ελληνικό τουρισμό λόγω της κρίσης στην Αίγυπτο έρχεται από τον χώρο της κρουαζιέρας. Παράλληλα, ελληνικά ξενοδοχεία ήδη δέχονται πρόσθετες κρατήσεις από τουρίστες οι οποίοι άλλαξαν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια λόγω των επεισοδίων στην Αίγυπτο, οδηγώντας έτσι σε επιμήκυνση την τουριστική σεζόν στη χώρα μας. 

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου κ. Γιάννης Μπρας αναφέρει ότι μέχρι στιγμής έχει δώσει το πράσινο φως για 15 επιπλέον προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Ηρακλείου τα οποία επρόκειτο να δέσουν σε λιμάνια της Αιγύπτου και άλλαξαν προορισμό μετά τα επεισόδια. 

Οι προσεγγίσεις θα γίνουν από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο του 2014 και μπορεί να φέρουν έως 45.000 πρόσθετους επισκέπτες στο Ηράκλειο. Να σημειωθεί ότι ήδη για το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου ο αριθμός των αφίξεων τουριστών με κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι του Ηρακλείου αυξήθηκε κατά 38,1% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, φθάνοντας σε 120.000.

Πρόσθετες προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων θα έχουν και άλλα ελληνικά λιμάνια λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην Αίγυπτο αλλά και προορισμοί όπως το Ισραήλ και η Τουρκία.