Παλιά οι πιο συνηθισμένες κλοπές στα σούπερ μάρκετ ήταν στα λεγόμενα είδη «πολυτελείας»: καλλυντικά, ποτά, είδη προσωπικής υγιεινής. Σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης η εικόνα αυτή έχει αλλάξει και σύμφωνα με συγκλονιστικό ρεπορτάζ της Καθημερινής οι κλοπές εντοπίζονται σε βασικά τρόφιμα όπως γάλα, γιαούρτι, μπισκότα, τα οποία μάλιστα καταναλώνονται μέσα στο σούπερ μάρκετ. 

«Τι να λέμε, έχει πέσει πείνα στον κόσμο», λέει στην εφημερίδα ο υπεύθυνος μεγάλου σούπερ μάρκετ στο κέντρο της Αθήνας. Όπως λέει σχεδόν καθημερινά οι υπάλληλοι ανακαλύπτουν συσκευασίες από σοκολάτες ή άλλα είδη στους διαδρόμους, σε γωνίες, πίσω από πάγκους. «Τα ανοίγουν και τα τρώνε επιτόπου», λέει. «Πεινάνε οι άνθρωποι, τι να κάνουν», προσθέτει αμέσως. Γι’ αυτό, σε περίπτωση που οι υπάλληλοι τους δουν, κάνουν τα στραβά μάτια. «Αν ο άλλος πεινάει, εμείς τι να του πούμε; Το τρώει και φεύγει».

Ανάλογες είναι οι περιγραφές από υπαλλήλους άλλων σουπερ-μάρκετ:  «Ενας είχε ανοίξει μια συσκευασία τυρί για τοστ και το έτρωγε βιαστικά. Τον είδα, αλλά δεν ήθελα να τον φέρω σε δύσκολη θέση», διηγείται άνδρας της υπηρεσίας σεκιούριτι ενός καταστήματος. 

Η αστυνομία καλείται σπάνια «Αν δούμε κάποιον να κλέβει, του αφαιρούμε το προϊόν και τον αφήνουμε να φύγει», λέει η υπεύθυνη άλλου καταστήματος. «Για ποιο λόγο να πάρουμε την αστυνομία;» 

Πηγές της αστυνομίας επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει έξαρση του φαινομένου, ωστόσο συχνά τα περιστατικά αυτά λύνονται «εκ των έσω», χωρίς εμπλοκή των Αρχών. Μόνο εάν πρόκειται για αντικείμενο μεγαλύτερης αξίας καλείται η αστυνομία, αναφέρουν χαρακτηριστικά. «Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, τα κρούσματα σχετίζονται με την ανάγκη επιβίωσης. Παίρνουν ένα κρουασάν, κάτι που καταναλώνεται γρήγορα».