Αλλεπάλληλες συσκέψεις για το θέμα της κινητικότητας 1.618 εργαζομένων και για τον αναπροσανατολισμό οκτώ νοσοκομείων, πέντε στην Αττική και τριών στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, σε συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου των Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ) υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, οριστικοποιήθηκαν οι φορείς συνεισφοράς και οι φορείς υποδοχής, οι κλινικές που παραμένουν στα νοσοκομεία συνεισφοράς, καθώς και το προσωπικό που θα μετακινηθεί.

Τα συγκεκριμένα νοσοκομεία μετατρέπονται σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου ή Μονάδες Χρονίων Παθήσεων και ένα μικρό μέρος των σημερινών τμημάτων τους θα παραμείνει στα ίδια (π.χ. η μονάδα τεχνητού νεφρού στο νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα), ενώ το μεγαλύτερο μέρος μαζί με το προσωπικό που τίθεται σε κινητικότητα θα καλύπτει κενά στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια και συγκεκριμένα στα νοσοκομεία, Αττικό, Γενικό Κρατικό Νίκαιας, Τζάνειο, Μεταξά.

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα με την κωδική ονομασία «Δημοκήδης» που συντονίζεται από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), ξεκίνησε σήμερα με την διακομιδή των νοσηλευομένων από τα συγκεκριμένα νοσοκομεία σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα και η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 28 Αυγούστου.

Κατά τη σύσκεψη εγκρίθηκε και το σχέδιο εφημεριών για την περίοδο από 22 Αυγούστου έως και 15 Σεπτεμβρίου, όπου προβλέπεται ότι τα νοσοκομεία που αλλάζουν χρήση δεν θα εφημερεύουν, ενώ όλα τα υπόλοιπα μπαίνουν σε εφημερία σε 24ωρη βάση κάθε τρεις εργάσιμες ημέρες με τη συμμετοχή και των στρατιωτικών.

Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί νέο πρόγραμμα εφημεριών και θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση διάρθρωσης των δομών των νοσοκομείων.

Ο υπουργός Υγείας είχε σήμερα ευρεία συνάντηση για την κινητικότητα στη Θεσσαλονίκη και τον αναπροσανατολισμό του νοσοκομείου «Παναγία».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Ορφανός, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψύρρας, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Πελοπίδας Καλλίρης, ο Διοικητής του ΕΚΕΠΥ Πάνος Ευσταθίου, ο Διοικητής της 4 Υγειονομικής Περιφέρειας Θρασύβουλος Βεντούρης, ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, καθώς και εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ, των ιατρών και των εργαζομένων του Νοσοκομείου «Παναγία».

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα του ενοικίου που καταβάλλει το ελληνικό δημόσιο στον όμιλο Euromedica, όπου ανήκει το κτήριο που στεγάζονται οι υπηρεσίες του νοσοκομείου.

«Μέσα από διεξοδική συζήτηση με τους βουλευτές, τον δήμαρχο και τους εργαζομένους, εξηγήσαμε ότι το σχέδιο της κινητικότητας πρέπει να προχωρήσει και ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η εκκρεμότητα με το νοσοκομείο «Παναγία», αν δεν λυθεί το θέμα του ενοικίου με τον όμιλο Euromedica», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι εξετάσθηκαν και εναλλακτικές λύσεις για τα όποια προβλήματα δημιουργηθούν στην ανατολική Θεσσαλονίκη.