Γράφει η Αναστασία Γαλάνη 

Η επέμβαση των ΜΑΤ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο χτες τα ξημερώματα προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αναστάτωση στον ακαδημαϊκό χώρο. 

Η επιχείρηση στο πανεπιστημιακό ίδρυμα παρουσία δικαστικού λειτουργού μπορεί να έγινε σύμφωνα με την αστυνομία έπειτα από ανώνυμες καταγγελίες, ωστόσο ήρθε μετά τον εντοπισμό δεκάδων βομβών μολότοφ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης. Επομένως μόνο τυχαία δεν θεωρείται η χρονική συγκυρία πραγματοποίησης της επέμβασης των ΜΑΤ

Αφενός η Αστυνομία θέλησε να ελέγξει τα αντανακλαστικά της απέναντι σε τυχόν «κρησφύγετα» μολότοφ μέσα σε ακαδημαϊκούς χώρους αφετέρου η εν λόγω επιχείρηση των ΜΑΤ προοιωνίζει και νέες επιχειρήσεις αν κριθούν απαραίτητες σε άλλα πανεπιστήμια σε περιπτώσεις επεισοδίων ή βανδαλισμών. 

Σε κάθε περίπτωση η επιχείρηση διεξήχθη σε μια «νεκρή» ακαδημαϊκά περίοδο αλλά ερωτήματα γεννά η άγνοια που είχαν οι πρυτανικές αρχές για την επέμβαση. 

Η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου αφότου συνεδρίασε και επιβεβαίωσε την πλήρη άγνοιά της για την επιχείρηση έκρινε ότι δεν θα κατατεθεί μήνυση σε βάρος των προσαχθέντων. 

Οι τρεις έλληνες που προσήχθησαν τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι, ωστόσο τρεις αλλοδαποί συνελήφθησαν και κρατούνται με κατηγορίες για κατοχή όπλων και παράνομη είσοδο στη χώρα. Σήμερα οι τρεις συλληφθέντες απολογήθηκαν στον Εισαγγελέα. Οι τρεις κατηγορούμενοι που προέρχονται από Παλαιστίνη, Κουβέιτ και Λίβανο παραπέμφθηκαν σε δίκη στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειδικείο. 

Αν και η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν φάνηκε να αντιδρά σε έντονους τόνους για το γεγονός, το πολιτικό σκηνικό πάντως πήρε «φωτιά» από την επέμβαση των ΜΑΤ στο πανεπιστήμιο. Την αρχή έκανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος ζήτησε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης να ενημερώσει τη Βουλή για την αστυνομική επιχείρηση στο Πολυτεχνείο. 

«Και στο παρελθόν με απαράδεκτο τρόπο εισέβαλε αστυνομία, αλλά είχαν προηγηθεί επεισόδια. Τώρα δεν υπήρχαν επεισόδια. Είχαν έγκριση από τις πρυτανικές αρχές; Απαράδεκτα και πρωτοφανή πράγματα. Κάνετε λάθος, αν νομίζετε ότι μπορείτε να οδηγήσετε την κοινωνία σε ακροδεξιές κατευθύνσεις, για να φέρετε νέο μνημόνιο», είπε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. 

Στα όσα σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης έσπευσε να απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ο οποίος τόνισε ότι «οι χώροι προετοιμασίας παράνομων ενεργειών, που ήταν επί δεκαετίες σε κατάληψη, επιτέλους αποδόθηκαν στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Αυτό ήθελε όλη η Ελλάδα, εκτός βεβαίως από τον ΣΥΡΙΖΑ» 

Από την πλευρά του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας επεσήμανε ότι «η σημερινή επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας στο ΕΜΠ, όπως και η απόδοση των καταληφθέντων χώρων στην πανεπιστημιακή κοινότητα ύστερα από τριάντα χρόνια, αποδεικνύει ότι δεν υφίσταται πλέον άβατο για τη νομιμότητα». «χρήση των πανεπιστημιακών χώρων ως εστιών ανομίας και κάθε φύσεως παραβατικότητας -ακόμη και παρεμπορίου- δεν είναι αποδεκτή σε μία δημοκρατική κοινωνία. Ας το συνειδητοποιήσουν όλοι και κυρίως όσοι παριστάνουν ότι αγνοούν την παροιμία "φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης"» κατέληξε. 

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε στο χώρο του Πολυτεχνείου, Εκατόν εξήντα κοντάρια, βαριοπούλα με ξύλινο κοντάρι μήκους 77 εκατοστών, κάλυκα όλμου, δοχείο με ποσότητα εύφλεκτου υγρού, επτά σπρέι πιπεριού, αντιασφυξιογόνες μάσκες, οκτώ κράνη, τρεις φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ένας σκληρός δίσκος και μία φορητή συσκευή αποθήκευσης (USB - stick), μία ταυτότητα ελληνικών αρχών για την οποία είχε δηλωθεί απώλεια, μία ταυτότητα Ισραήλ, μία άδεια οδήγησης εκδοθείσα από γαλλικές Αρχές.