Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού ήταν αρκετά υψηλές, όμως από Σεπτέμβρη το «θερμόμετρο» θα ανέβει ακόμη περισσότερο, καθώς οι συνδικαλιστές ετοιμάζονται να «πολεμήσουν» την κινητικότητα και τις απολύσεις στο δημόσιο με όλες τους τις δυνάμεις.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, κυρίως σε όσα συγχωνεύονται ή καταργούνται, μέσα στον Αύγουστο έδωσαν την πρόγευση του τί θα επικρατήσει, με στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

Η αρχή της νέας «σεζόν» θα βρει, όπως φαίνεται, στους δρόμους και τους δημοτικούς υπαλλήλους, τους σχολικούς φύλακες και τους καθηγητές.

Κύριο ερώτημα που δεν έχει ακόμη απαντηθεί: αν θα ανοίξουν τα σχολεία.

ΟΛΜΕ: «Τα σχολεία τα κλείνει η κυβέρνηση»

Την ερχόμενη εβδομάδα συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ, προκειμένου να αποφασίσει αν θα εισηγηθεί στις ΕΛΜΕ την έναρξη μιας απεργιακής περιόδου χωρίς χρονικό ορίζοντα. Μιλώντας στο newpost ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσυφάκης δίνει και το στίγμα: «οι συνελεύσεις των ΕΛΜΕ θα συγκληθούν την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, υπάρχει όμως ήδη το δεδομένο της απόφασης του συνεδρίου της ΟΛΜΕ για απεριγακό αγώνα διαρκείας».

Στο ερώτημα αν θα ανοίξουν στην ώρα τους τα σχολεία ο Θέμης Κοτσυφάκης απαντά με ένα... χρησμό: «Τα σχολεία δεν τα κλείνουμε εμείς, τα κλείνει η κυβέρνηση».

Νοσοκομειακοί υπάλληλοι: «Αν πει ψέμματα ο υπουργός θα πυροδοτηθεί η έκρηξη»

Με 24ωρη απεργία στις 29 Αυγούστου, μετά από επαναλαμβανόμενες τετράωρες στάσεις εργασίας, απαντούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, γιατροί και νοσηλευτές.

Παρ'όλα αυτά, κρατούν στάση αναμονής καθώς ο υπουργός Υγείας έχει πολλές φορές επαναλάβει πως «δεν θα απολυθεί ούτε ένας».

«Αν στις 16 του μηνός δεν είναι όλοι στη θέση τους, αν δεν έχουμε τοποθέτηση στις νέες οργανικές θέσεις όπως ο ίδιος ο υπουργός έχει εξαγγείλλει, θα υπάρξει αμφισβήτηση στα λεγόμενα του ίδιου του υπουργού. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πυροδοτήσει μεγάλες κινητοποιήσεις», λέει στο newpost το μέλος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας Δημήτρης Πιστόλας.

ΠΟΕ-ΟΤΑ: «Αυτός ο Σεπτέμβρης θα κρατήσει... ένα ολόκληρο φθινόπωρο»

Την ερχόμενη Δευτέρα η ΠΟΕ-ΟΤΑ πραγματοποιεί σύσκεψη με την ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να συζητηθεί το μέλλον των κινητοποιήσεων των δημοτικών υπαλλήλων. Μια μέρα αργότερα, την Τρίτη, συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή του συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Δεν μπορώ να ξέρω την απόφαση, ξέρω όμως πως οι συνάδελφοι είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν καμία θέση εργασίας να χαθεί. Βλέπουν ότι στόχος της κυβέρνηης είναι οι οριζόντιες περικοπές και είναι...ετοιμοπόλεμοι. Προβλέπω "καυτό" φθινόπωρο, όχι μόνο το Σεπτέμβριο», λέει στο newpost ο Θέμης Μπαλασόπουλος.