Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Περιμένουν την άφιξη των φοιτητών χωρίς πολλές ελπίδες.

Στις μεγάλες πόλεις όπου υπάρχουν ακόμη ΑΕΙ και ΤΕΙ οι ιδιοκτήτες ακινήτων ούτε που τολμούν να σκεφτούν έστω για μικρές αυξήσεις στα ενοίκια.

Τα άδεια διαμερίσματα, όπως λένε, είναι τόσο πολλά που η προσφορά θα είναι διπλάσια της ζήτησης.

«Οι περισσότεροι φοιτητές επιλέγουν πια τις σπουδές στην πόλη που ζουν με τους γονείς τους και αν δεν τα καταφέρουν ξαναδίνουν εξετάσεις», λέει στο newpost ο πρόεδρος των Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς.

«Έτσι οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να προσελκύσουν τους λίγους που απομένουν με διάφορες...προσφορές. Τα νοίκια είναι ήδη πάρα πολύ χαμηλά, και θα πέσουν κι άλλο. Το μόνο που ενδιαφέρει πια έναν ιδιοκτήτη είναι να μένει κάποιος μέσα στο σπίτι για να πληρώνει τους λογαριασμούς. Οι τιμές των ενοικιοστασίων είναι πια... υποτυπώδεις».

«Οι φοιτητές λόγω κρίσης θα ψάξουν είτε για μικρότερα διαμερίσματα, είτε περισσότεροι θα μοιράζονται ένα δυάρι ή ένα τριάρι», λέει ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μεσιτών Αντώνης Κοπανιτσάνος. 

Για την Πάτρα όπου ζει και εργάζεται ο κ. Κοπανιτσάνος προβλέπει:  «Ίσως, επειδή το "σχέδιο Αθηνά" ευνοεί την πόλη μας και κάποιες σχολές που ήταν σε άλλες περιοχές επιστρέφουν, ίσως αυτό λίγο να αυξήσει τις τιμές. Όμως οι αποκλίσεις θα είναι ελάχιστες, μιλάμε για 20 ή 30 ευρώ το μήνα.  Η κρίση είναι πολύ βαθιά και ξέρουν οι ιδιοκτήτες ότι δεν μπορούν να ζητήσουν μεγάλα ενοίκια».

Στον αντίποδα πόλεων όπως η Πάτρα που ευνοήθηκαν, υπάρχουν πόλεις που είδαν πολλές σχολές να κλείνουν ή να μεταφέρονται σε άλλους νομούς, όπως ο Πύργος

«Τα ενοίκια μειώθηκαν κατά 30% μέσα σε 5 μήνες», λέει ο Γιώργος Ρουμπάνης ο οποίος διατηρεί μεσιτικό γραφείο στην πρωτεύουσα της Ηλείας.

«Πολλά σπίτια έχουν μείνει άδεια ενώ πολλοί έφυγαν πριν λήξουν τα ενοικιοστάσια αφού καταργήθηκαν ή μεταφέρθηκαν οι σχολές τους. Φέτος οι νέες αφίξεις στην πόλη θα είναι ελάχιστες και οι ιδιοκτήτες στο νομό είναι σε απελπισία».