current views are: 1

25 Αυγούστου 2013
Δημοσίευση12:30

Χιλιάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών- Πιέσεις για να αυξηθεί η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ

Την Κυριακή το βράδυ αναμένεται να λάβει τέλος η αγωνιά χιλιάδων οικογενειών καθώς θα βγουν τα οριστικά αποτελέσματα για τα παιδιά που θα εισαχθούν φέτος στους παιδικούς σταθμούς αλλά και στις δομές δημιουργικής απασχόλησης και στις μονάδες για παιδιά με ειδικές ανάγκες μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ. 

Δημοσίευση 12:30’
αρθρο-newpost

Την Κυριακή το βράδυ αναμένεται να λάβει τέλος η αγωνιά χιλιάδων οικογενειών καθώς θα βγουν τα οριστικά αποτελέσματα για τα παιδιά που θα εισαχθούν φέτος στους παιδικούς σταθμούς αλλά και στις δομές δημιουργικής απασχόλησης και στις μονάδες για παιδιά με ειδικές ανάγκες μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ. 

Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη
 
Την Κυριακή το βράδυ αναμένεται να λάβει τέλος η αγωνιά χιλιάδων οικογενειών καθώς θα βγουν τα οριστικά αποτελέσματα για τα παιδιά που θα εισαχθούν φέτος στους παιδικούς σταθμούς αλλά και στις δομές δημιουργικής απασχόλησης και στις μονάδες για παιδιά με ειδικές ανάγκες μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ
 
Παρά τις εκκλήσεις πάντως της ΚΕΔΕ χιλιάδες παιδιά θα μείνουν εκτός του προγράμματος δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στις οικογένειες καθώς τα οικονομικά δεδομένα δεν αφήνουν πολλές εναλλακτικές λύσεις. 
 
Όπως λέει στο newpost ο κ. Σίμος Δανιηλίδης πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης το αρχικό κονδύλι των 150 εκατομμυρίων ευρώ αρκεί για να καλύψει 60.000 παιδιά ωστόσο οι αιτήσεις έφτασαν φέτος τις 91.153. Από αυτές κάποιες δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις έτσι μετά τον έλεγχο των ενστάσεων που ολοκληρώνεται σήμερα, οι υπολογισμοί αναφέρουν πως δικαίωμα συμμετοχής έχουν περίπου 84-90.000 παιδιά. Ήδη μετά από συνεννόηση με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξασφαλίστηκαν επιπλέον 10 εκατ. ευρώ για την εισαγωγή άλλων 4.000 παιδιών.
 
Ωστόσο τα χρήματα δεν επαρκούν και περίπου 25.000 παιδιά αναμένεται να μην γίνουν δεκτά. Το επιπλέον κονδύλι που απαιτείται για να «ανασάνουν» χιλιάδες οικογένειες είναι περι τα 70 εκατομμύρια ευρώ. 
 
Ο κ. Δανιηλίδης ωστόσο επεσήμανε πως κατ’επανάληψη η ΚΕΔΕ έχει κάνει εκκλήσεις στον υπουργός Άνάπτυξης ώστε από τα αναπορρόφητα χρήματα του του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης που φτάνουν τα 4,3 δις να δοθούν τα 70 εκ. για την κάλυψη του προγράμματος καθώς η ρήτρα ευελιξίας της Κομισιόν δίνει το δικαίωμα το 10% από τα αναπορρόφητα να πάνε σε άλλο ταμείο και συγκεκριμένα στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. 
 
Αξίζει να σημειωθεί πως για το θέμα έχει στείλει επιστολή και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με την οποία επισημαίνει την «επιτακτική ανάγκη αύξησης» των κονδυλίων για την πράξη «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» κατά 75 εκατ. ευρώ, με στόχο την κάλυψη των αυξημένων κοινωνικών αναγκών που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. 
 
Τα τελικά αποτελέσματα πάντως θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα www.eetaa.gr σήμερα το βράδυ.

σχετικα αρθρα