Ρεπορτάζ: Έλενα Σιάνου

Την άποψη πως διώκεται για πολιτικούς λόγους επαναλαμβάνει για μια ακόμη φορά ο Άκης Τσοχατζόπουλος κατά την απολογία του, εξαπολύοντας πυρά για την 15μηνη παραμονή της συζύγου του Βίκυς Σταμάτη στη φυλακή, θεωρώντας πως κατηγορείται άδικα και αβάσιμα.

«Οι διώξεις εναντίον μου στηρίζονται σε άνωθεν επιθυμίες για στοχοποίηση και φυλάκισή μου. Είναι εντολές από πολιτικά και δικαστικά κέντρα εξουσίας, που ασκούν ρόλο παρέμβασης στην ελληνική κοινωνία. Ο πρώην υπουργός μιλά για σκευωρία που ξεκίνησε το 2010 μέσα από το ΠΑΣΟΚ, με υπεύθυνους τους προσκυνητές της ηγετικής ομάδας, και ιδίως του τότε προέδρου Γιώργου Παπανδρέου. 

Εκτενή αναφορά έκανε ο πρώην υπουργός στο θέμα της προφυλάκισης της συζύγου του, Βίκυς Σταμάτη. «Η κορωνίδα ήταν η φυλάκιση όχι μόνο εμού, του εχθρού τους, αλλά και μιας μητέρας ανήλικου παιδιού, επτά ετών,  που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την υπόθεση, αφού τα δήθεν γεγονότα της δωροδοκίας έγιναν άλλη εποχή. Για 15 μήνες είναι προφυλακισμένη στον Κορυδαλλό, ενώ το παιδί μας είναι στην εξορία και μεγαλώνει με τον παππού και τη γιαγιά, μεγαλώνει χωρίς γονείς. Έπρεπε η προφυλάκιση της γυναίκας μου να είχε αποφευχθεί. Αντίκειται στα ανθρώπινα δικαιώματα. Κατηγορείται άδικα και αβάσιμα».

Ο κ. Τσοχατζόπουλος επανέφερε και πάλι το αίτημα κλήτευσης των μελών του τότε ΚΥΣΕΑ «για να μας ενημερώσουν για την ουσία των πολιτικών αποφάσεων που συνδέοναι με το πως θα θωρακίσουμε την άμυνα της χώρας. Η δουλειά μας στο ΚΥΣΕΑ δεν είναι διαδικαστική υπόθεση, υπάρχει πολιτική διαπραγμάτευση με άλλες χώρες, για αυτό και δεν χωρά δωροδοκία. 

Ο κ. Τσοχατζόπουλος ακόμη σχολίασε και την πορεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων μετά τη θητεία του, λέγοντας πως δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα. «Σε 5 χρόνια η Τουρκία θα μας καταπιεί» είπε ενώ για το πρώην κόμμα του το ΠΑΣΟΚ σχολίασε πως «η κοινωνική του απέυθυνση τερματίστηκε από τότε που εξελέγη ο Γιώργος Παπανδρέου. Έκτοτε το ΠΑΣΟΚ στράφηκε σε κυβερνητική διαχείριση και πρακτικισμούς, απόψεις με τις οποίες εγώ συγκρούστηκα. Αντιλήφθηκαν ότι το κόμμα δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι και για αυτό εμπνεύστηκαν τη διαδικασία της εξόντωσης μου. Στη μεταπολίτευση δεν έχει υπάρξει ξανά τέτοια επίθεση, σε πολιτικό στέλεχος και μάλιστα σε έναν άνθρωπο που πάντα λειτουργούσε για το δημόσιο συμφέρον για να ανοίξουν νέοι ορίζοντες στην πολιτική και στη χώρα, για να σταθεροποιηθούν οι περιφερειακές της σχέσεις». 

Ακόμα ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει χαρακτηρίζοντας το κατηγορητήριο κατάπτυστο και πλαστό. «Είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από νομική εταιρεία. Συνδυάζει στοιχεία που δεν στέκουν. Τα έχουν κάνει ρόιδο από το πόρισμα που έβγαλε η επιτροπή της Βουλής για να οδηγήσουν σε τραγικά συμπεράσμα όλη τη δικαιοσύνη».