Έλαβε τέλος η αγωνία και των τελευταίων Ελλήνων εργαζομένων στη Λιβύη που ήταν εγκλωβισμένοι σε απομακρυσμένο εργοτάξιο στην έρημο.

Οι οκτώ Έλληνες και οι ένδεκα Κύπριοι που εργάζονται για κυπριακή κατασκευαστική εταιρία στην περιοχή Τζιάλο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, έχουν επιβιβαστεί σε αεροσκάφος C-160 της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο Nafoora της Λιβύης, το οποίο επρόκειτο να επιστρέψει στην αεροπορική βάση της Σούδας.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού των εν λόγω Ελλήνων και Κυπρίων, που αφορά και σε Γερμανούς αλλά και σε άλλους πολίτες ευρωπαϊκών κρατών, συντονίζεται από τη γερμανική κυβέρνηση σε συνεργασία με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Στο πλαίσιο αυτό, δύο C-160 της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκαν τις μεσημβρινές ώρες από την αεροπορική βάση της Σούδας στην Κρήτη.

Επισημαίνεται ότι δύο ακόμη Έλληνες πολίτες μεταφέρθηκαν, χθες το βράδυ, από την Τρίπολη στο Βουκουρέστι, όπου παρελήφθησαν από στελέχη της εκεί ελληνικής Πρεσβείας και επέστρεψαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Τρίπολη, η οποία εξακολουθεί να λειτουργεί, και η Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών θα παράσχουν κάθε δυνατή συνδρομή σε όποιον Έλληνα πολίτη ή ομογενή παραμένει στη Λιβύη.

Επίσης, κατέπλευσε στο Ηράκλειο της Κρήτης το επιβατηγό «Ελευθέριος Βενιζέλος», που μετέφερε 2800 Κινέζους και άλλους ξένους υπηκόους από την Λιβύη. Μέχρι να επαναπατρισθούν θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία του Ηρακλείου. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει τους εταίρους της και άλλες χώρες να απομακρύνουν τους υπηκόους τους από τη Λιβύη, διαβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο Κινέζος Πρωθυπουργός, Γουέν Τζιαμπάο, σε ευχαριστήρια επιστολή που απέστειλε προς τον πρωθυπουργό, Γιώργο Α. Παπανδρέου, σχετικά με τη συμβολή της Ελλάδος στην απομάκρυνση των Κινέζων πολιτών από τη Λιβύη, εκφράζει πρώτα απ' όλα την βαθειά και ειλικρινή ευγνωμοσύνη του κινέζικου λαού προς τον κ. Παπανδρέου, την ελληνική κυβέρνηση, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους της Κρήτης καθώς και προς όλο τον ελληνικό λαό.

"Συντονισμένες πρωτοβουλίες" ζήτησε από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, "για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των Ελλήνων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Λιβύη και για την αποτροπή ενός νέου μεταναστευτικού κύματος προς τη χώρα μας".

TAGS