Με ταχύτερους ρυθμούς θα προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα. Είναι ένα έργο που συζητείται εδώ και περίπου 25 χρόνια, είναι της τάξης του ενός δισ. ευρώ (για Κρήτη και Κυκλάδες), ήδη έχει σημαντικό βαθμό ωρίμανσης μελετών και μπορεί να γίνει πράξη τα επόμενα 5 - 6 χρόνια.

Προτεραιότητα, βεβαίως, δίνεται στην ένταξη της υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα -μια μνημονιακή υποχρέωση- και παράλληλα των υποθαλάσσιων διασυνδέσεων των νησιών σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ΣΔΙΤ.

Αυτά αναφέρθηκαν στη σύσκεψη των υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ), Γιάννη Μανιάτη, με τη συμμετοχή των αρμόδιων υφυπουργών και γενικών γραμματέων, για τις δυνατότητες ένταξης των υποθαλάσσιων ηλεκτρικών διασυνδέσεων της χώρας σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ΣΔΙΤ. Στην ίδια σύσκεψη συζητήθηκαν και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο υπουργείων, όπως οι αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων, το νέο ΕΣΠΑ και βελτιώσεις στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον».

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Οκτωβρίου θα κατατεθούν οι προσφορές για την ηλεκτρική διασύνδεση Κυκλάδων και όπως εκτιμούν οι δύο υπουργοί την επόμενη διετία θα έχει υλοποιηθεί το έργο.

Η δραστική και η άμεση μείωση των ενεργειακών αδειοδοτήσεων αλλά και μία αναμόρφωση του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον» ήταν τα θέματα στα οποία περιστράφηκε η συζήτηση εκτός της διασύνδεσης της Κρήτης. Την ίδια στιγμή προωθείται επιτροπή για την άμεση διάχυση των 200 εκατ. ευρώ το ταχύτερο δυνατό στην αγορά για την ενίσχυση του κατασκευαστικού κλάδου.

Όπως ανέφερε μετά τη σύσκεψη ο κ. Χατζηδάκης, έγινε οριζόντια συζήτηση με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ για θέματα ΕΣΠΑ. «Στην παρούσα περίοδο με ικανοποίηση σημειώνουμε ότι από το ΥΠΕΚΑ γίνονται κινήσεις για απένταξη μη ώριμων έργων» αλλά διαπιστώθηκε ότι τα έργα αυτά θα ενταχθούν στο επόμενο ΕΣΠΑ που θα ξεκινήσει το 2014, πρόσθεσε. 

Για τις αδειοδοτήσεις σημείωσε ότι σύντομα θα παρουσιαστεί το πλαίσιο πολιτικής και το ΥΠΕΚΑ θα κινηθεί παράλληλα.

Σχετικά με την αναμόρφωση του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον» αποφασίστηκε να γίνει ομάδα εργασίας των δύο υπουργείων η οποία θα διερευνήσει τις δυνατότητες για άμεση ρευστότητα. Το πρόγραμμα, όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη, μπορεί να βοηθήσει να πέσουν στον κλάδο οικοδομής πάνω από 200 εκατ. ευρώ. «Έχουμε πάνω από 40.000 αιτήσεις με συνολικό προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ. Ενώνουμε τις δυνάμεις των δύο υπουργείων για να πέσουν στην αγορά όσο το δυνατόν περισσότερα λεφτά» σχολίασε ο υπουργός ΠΕΚΑ μετά τη σύσκεψη.

Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι επιβάλλεται το περιβάλλον να αποτελέσει αναπτυξιακό πλεονέκτημα και σε αυτή την κατεύθυνση επιχειρείται να γίνει πράξη η περιβαλλοντική αδειοδοτική μεταρρύθμιση.

Όπως είπε ο ίδιος, επιχειρούμε να υιοθετήσουμε τις βέλτιστες εμπειρίες από την ΕΕ ώστε όλες οι εταιρείες να προχωρούν την αδειοδότηση με διαφάνεια. Από τις 23.000 άδειες το 2011, να φτάσουμε στο σημείο να χρειαζόμαστε λιγότερες από 2.000, τις απολύτως απαραίτητες, τόνισε αναφέροντας ότι «βοηθά και η εμπειρία της Παγκόσμιας Τράπεζας».