Ρεπορτάζ: Έλενα Σιάνου

Με ένταση άρχισε η δεύτερη μέρα απολογίας του Ακη Τσοχατζόπουλου καθώς ο πρώην υπουργός επέμεινε και σήμερα σε αναφορές πολιτικών θεμάτων προκαλώντας τον εκνευρισμό του προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που τον κάλεσε να μιλήσει για την ουσία της υπόθεσης. Η απολογία του Άκη Τσοχατζόπουλου αφορούσε στις χρυσές μίζες στο Τριμελές Εφετείο. Ο πρώην υπουργός άρχισε να απολογείται στο ίδιο τέμπο με αναφορές στη λειτουργία του υπουργείου Άμυνας και σχολιασμό της πολιτικής επικαιρότητας... Γρήγορα όμως ο πρόεδρος του δικαστηρίου του ζήτησε να περιοριστεί στο κατηγορητήριο.

«Αφήστε το μυθιστόρημα του ΠΑΣΟΚ, την βραδιά των Ιμίων και τις κυβερνήσεις της δεκαετίας του '90 και ελάτε στο δια ταύτα: τις τις off shore και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος», είπε ο Πρόεδρος του δικαστηρίου Χρήστος Κατσιάνης. 

Έτσι ο κ. Τσοχατζόπουλος ξεκίνησε να δίνει εξηγήσεις για τα ακίνητα, που κατηγορείται πως απέκτησε με μαύρο χρήμα αλλά και για τις offshore εταιρείες που λειτούργησαν ως «πλυντήρια». 

- Πρόεδρος: Να ξεκινήσουμε απο τα ακίνητα...

- Τσοχατζόπουλος: Μου έστησαν υπόθεση ότι δήθεν υπήρξε ξέπλυμα με την αγορά του ακινήτου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

«Τίποτα το περίεργο δεν υπάρχει στην αγορά του διαμερίσματος. Πρώτη φορά γίνεται στην Ελλάδα τόσος ντόρος για ένα διαμέρισμα 200 τ.μ. Μέναμε εκεί από το 2000 και το 2006 αποφασίσαμε να το αγοράσουμε από την ιδιοκτήτρια εταιρεία Nobilis. Απευθύνθηκα λοιπόν στη διαχειρίστρια της εταιρείας Ευφροσύνη Λαμπροπούλου και συνεννοηθήκαμε χωρίς να συναντήσω ποτέ τους ιδιοκτήτες. Πραγματοποίησα αμέσως κάποιες βελτιωτικές εργασίες στο ακίνητο οι οποίες πιστώθηκαν στην αγορά στο συμβόλαιο. Πληρώθηκε αμέσως η φορολογία και όλα είναι καθαρά.

Για την εταιρεία Torcasso είπε: Δεν έχω καμία σχέση με την εταιρεία, αυτή είναι του Νίκου Ζήγρα. Όταν ήταν ακόμη στα καλά του, ο Ζήγρας θέλησε να την πουλήσει σε ξένους επενδυτές. Η εταιρεία αυτή, επέλεξε να χτίσει δίπλα στα γραφεία μου στην οδό Κόμνα Τράκα και τη συνάντησα όταν ο ξάδελφος μου με ενημέρωσε για το σκοπό του. Ο Ζήγρας είναι άνθρωπος της αγοράς, και ήξερε και ο ίδιος τι θα έπρεπε να κάνει. 

Για την εταιρεία Bluebell είπε: Και η εταιρεία αυτή είναι του Ζήγρα. Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής υπό τον κ. Τραγάκη είχε αναδείξει ότι η Blubell διακίνησε μίζες 25 εκατ. δολαρίων. Αυτό όμως κατέρρευσε. Έγιναν άψογες διαδικασίες στην εξεταστική αυτή. 

Τέλος, για τον συγκατηγορούμενό του Γιώργο Σαχπατζίδη: Μου κολλήσανε έναν κατάλογο εταιρειών, που λένε ότι είμαι μέτοχος. Ο Σαχπατζίδης όμως όφειλε να σας πει ότι δεν έχω καμία σχέση. Σας είπε ότι μου έδωσε χρήματα, για τις εκλογές. Δεν θυμάται καλά. Οι εκλογές είχαν γίνει ήδη και μου άφησαν ανοίγματα οικονομικά. Ο Σαχπατζίδης μου υποσχέθηκε ότι θα με υποστηρίξει στις επόμενες εκλογές μέσω της παροικίας των ρωσοπόντιων στη Θεσσαλονίκη. Μου προσέφερε και ένα πρόγραμμα στήριξης από Κύπρο το οποίο αξιοποίησα».

Οι τόνοι ανέβηκαν και πάλι οταν ο πρόεδρος έθεσε ερωτήσεις στον κ. Τσοχατζόπουλο για όσα περιλαμβάνονται στις χειρογραφες σημειώσεις του που κατασχέθηκαν στο γραφείο του.

Ο Ακης Τσοχατζόπουλος φανερά εκνευρισμένος αρνήθηκε να μιλήσει για τις σημειώσεις. Ο πρόεδρος τον ρώτησε αν -όπως φαίνεται σε πολλά χειρόγραφα- υπάρχει οικονομική συναλλαγή με τον συγκατηγορουμενο του Γιάννη Σμπώκο.

Ο πρώην υπουργός απάντησε οτι ολα αυτά συνιστούν προσωπικά του δεδομένα και τόνισε οτι δεν προτίθεται να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

Πρόεδρος: Έχετε οικονομικές διάφορες με τον Σμπώκο;

-Τσοχατζόπουλος: 'Οχι, απολύτως καμία. 'Ηταν επι χρόνια συνεργάτης μου και έλαβε θέσεις με προσωπική του ευθύνη.

-Πρόεδρος: Πώς εξηγείτε αυτές τις σημειώσεις;

-Τσοχατζόπουλος: Συνήθιζα να γράφω σημειώματα καθαρά προσωπικά.

-Πρόεδρος: Εκφράζεστε με συνθηματικά; με κωδικούς;

-Τσοχατζόπουλος: Βεβαίως... Δεν λέμε ο "ψηλός" , ο "κοντός"...

-Πρόεδρος: Ποιος ήταν ο Βοσκός;

Τσοχατζόπουλος: Πού να θυμάμαι; Είχα ενα φίλο Σέρβο τον Bosco... Σε αυτά τα θέματα δεν μπαίνω σε συζητήσεις. Δεν πρόκειται να συνεχίσω την κουβέντα.

Ο πρώην υπουργός επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι δεν αγόρασε ο ίδιος μετοχές της ΙΑΝΟΣ, αλλά ότι μεσολάβησε προκειμένου ο συγκατηγορούμενός του, ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου κ. Καρατζάς, με τον οποίο είχε φιλικές σχέσεις, να «διευκολυνθεί μέσω εταιρείας στην Ελβετία».

Σε ερώτηση του προέδρου αν μετανιώνει για κάτι, ο κ. Τσοχατζόπουλος απάντησε πως έκανε λάθος που αγόρασε το σπίτι στην Ακρόπολη και πως θεωρεί πλέον, «ότι οπουδήποτε αλλού να έπαιρνα δεν θα γινόταν τόσο μεγάλο θέμα».

'Οταν ο πρόεδρος ρώτησε τον κ. Τσοχατζόπουλο πως του φαίνεται η ενδεχόμενη έκδοση του Κύπριου πρώην υπουργού Ντίνου Μιχαηλίδη στην Ελλάδα, ο κατηγορούμενος απάντησε : «εμένα δεν με εντυπωσιάζει, δεν ξέρω αν εντυπωσιάζει εσας. Εγώ τον γνωρίζω, ήταν υπουργός, είχα συνεργασία και καλές σχέσεις με τις κυβερνήσεις της Κύπρου. Τα υπόλοιπα είναι αυτά που λέει ο Ζήγρας. Θα τον πιστέψετε»;

Κατά τη διάρκεια ερωτήσεων της εισαγγελέως δημιουργήθηκε επεισόδιο με αφορμή την αναφορά της σε «αμαρτωλά χρήματα». Ο συνήγορος του κ. Τσοχατζόπουλου, Γ.Παγορόπουλος, άρχισε να φωνάζει ότι το «δικαστήριο έχει λάβει απόφαση».

Ο πρόεδρος φωνάζοντας κάλεσε τους αστυνομικούς να "συνοδεύσουν έξω μέχρι να ηρεμήσει τον συνήγορο". Ακολούθησε πανδαιμόνιο καθώς η υπεράσπιση έκανε λόγο για «εκδίωξη και αποβολή» συνηγόρου.

Η διαδικασία διεκόπη για λίγο ώστε να αποφορτιστεί η ατμόσφαιρα και συνεχίζεται από τις 2 το μεσημέρι.