current views are: 1

27 Αυγούστου 2013
Δημοσίευση10:19

Οι γερμανοί βιομήχανοι γλυκοκοιτάζουν τα «ασημικά» της χώρας

Χέρι στην περιουσία της Ελλάδας θέλουν να βάλουν οι γερμανοί οι οποίοι ζητούν από τη χώρα μας να πωλήσει κρατική της περιουσία για να εξοφλήσει το χρέος της.

Δημοσίευση 10:19’
αρθρο-newpost

Χέρι στην περιουσία της Ελλάδας θέλουν να βάλουν οι γερμανοί οι οποίοι ζητούν από τη χώρα μας να πωλήσει κρατική της περιουσία για να εξοφλήσει το χρέος της.

Χέρι στην περιουσία της Ελλάδας θέλουν να βάλουν οι γερμανοί οι οποίοι ζητούν από τη χώρα μας να πωλήσει κρατική της περιουσία για να εξοφλήσει το χρέος της. Λιμάνια, αεροδρόμια και άλλα ακίνητα φαντάζουν ιδανικά στους γερμανούς βιομήχανους οι οποίοι απροκάλυπτα ζήτησαν να περάσουν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης ούτως ώστε στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν πληρώσει το χρέος της τότε, οι πιστωτές της και κατ΄επέκταση η Γερμανία, να μην χάσουν τα χρήματά τους… 

Μιλώντας στην εφημερίδα Westdeutsche Allgemeine, o επικεφαλής του συνδέσμου Ούλριχ Γκρίλο δηλώνει ότι «στην Ελλάδα υπάρχει κρατική περιουσία αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για παράδειγμα επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας, λιμάνια, αεροδρόμια ή άλλα ακίνητα» και προτείνει να μεταφερθούν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης ESM, ώστε, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της, οι πιστωτές να διασφαλίσουν τα χρήματά τους, όπως υποστηρίζει. 

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, o Γκρίλο εξήγησε πως «όταν μία επιχείρηση κηρύττει πτώχευση, αυτό δεν σημαίνει ότι οι πιστωτές παραιτούνται από τις αξιώσεις τους, τουλάχιστον εωσότου ο διαχειριστής της πτώχευσης να εξετάσει τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης και να αποφανθεί σχετικώς». Παράλληλα, ο επικεφαλής του BDI επικρίνει τις καθυστερήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και υποστηρίζει ότι η πώληση κρατικής περιουσίας θα ήταν μία καλή «συνταγή» για την εξυγίανση του προϋπολογισμού σε όλες τις χώρες της κρίσης. 

Αυτό εξάλλου αναφέρει και έκθεση της γερμανικής τράπεζας Commerzbank την οποία δημοσίευσε το «Πρώτο Θέμα» και ξεκάθαρα τονίζει πως «ο ESM προτίθεται να πάρει υπό τον έλεγχό του το ΤΑΙΠΕΔ, σε ένα σχέδιο έκδοσης ομολόγων από την πλευρά του με ενέχυρο ακίνητα του Δημοσίου». Η γερμανική τράπεζα μιλάει για αναχρηματοδότηση των ομολόγων που λήγουν τα επόμενα χρόνια, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στην κατοχή της ΕΚΤ. «Το πιθανότερο είναι ο ESM να αναλάβει το μέρος αυτό του χρέους στα πλαίσια ενός τρίτου προγράμματος μέσα από εγγυήσεις που θα πρέπει να δοθούν από την Ελλάδα»ξεκαθαρίζει η τράπεζα κάτι που επιβεβαιώνει τους φόβους πως η παραπάνω ενέργεια θα γίνει με «ενέχυρο» τα κρατικά φιλέτα. 

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Bild, ανέβασε το ποσό που θα χρειαστεί η χώρα μας για καλύψει το χρηματοδοτικό κενό στο διάστημα από σήμερα έως το 2020 στα 77 δισ.ευρώ. «Εκτός από τα περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ του χρηματοδοτικού κενού μέχρι το 2015 για το διάστημα 2015-2020 θα πρέπει να βρεθούν πολλά ακόμα δισεκατομμύρια είπε και πρόσθεσε ότι αυτό οφείλεται στην αδύναμη οικονομικήανάπτυξη και τα προβλήματα στα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις. 

Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ζητούν Μέρκελ και Σόιμπλε 

Δεν θα υπάρξουν άλλες διασώσεις σαν την ελληνική, εάν κερδίσει τις εκλογές το κόμμα συνασπισμού της Ανγκέλα Μέρκελ, δεσμεύτηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Σε συνέντευξή του στο CNN, ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι «δυνατότερη Ευρώπη σημαίνει ότι όλοι πρέπει να κάνουν το καθήκον τους και να μην ζητούν χρήματα από τους άλλους – αυτός δεν είναι ο σωστός δρόμος για μια ισχυρή Ευρώπη, είναι το λάθος κίνητρο».  

Την ίδια ώρα, ότι η Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Saarbrücker Zeitung τόνισε ότι δεν επιθυμεί τη χαλάρωση των πιέσεων προς την Αθήνα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενώ απέρριψε και πάλι την πθανότητα ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους. 

«Λέω ένα καθαρό όχι. Τυχόν κούρεμα θα προκαλούσε σημαντικές αβεβαιότητες στους επενδυτές παγκοσμίως», προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται να εξασθενήσω το κίνητρο που έχει η Ελλάδα για να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις με το να αναφερθώ στα αποτελέσματα ενός προγράμματος που ισχύει για ένα ακόμη χρόνο».


σχετικα αρθρα