Σε δίκες-εξπρές μέχρι την 1η Νοεμβρίου, οπότε και είναι η καταληκτική ημερομηνία για την έκδοση οριστικής απόφασης, οδηγούνται 6.000 υποθέσεις υπαλλήλων του Δημοσίου που ανήκουν τυπικά στην κατηγορία των συμβασιούχων, αλλά εξακολουθούν να εργάζονται και να αμείβονται, παρά το γεγονός ότι έχει λήξει η σύμβασή τους.

Σύμφωνα με το «Έθνος» πρόκειται για την ομάδα των εργαζομένων που -μετά τη λήξη της σύμβασής τους- προσέφυγε στα δικαστήρια κατά του Δημοσίου, με το αιτιολογικό ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους.

Από την πλευρά του το υπουργείο Δικαιοσύνης ζητά να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο και θα επιχειρήσει να παρουσιαστεί στην τρόικα η απομάκρυνση των συμβασιούχων αυτών ως απόλυση. 

Οι υπάλληλοι αυτοί αμείβονται από το δημόσιο και έτσι η ελληνική πλευρά μπορεί να παρουσιάσει την απομάκρυνσή τους ως μείωση του προσωπικού, έτσι ώστε να προσμετρηθεί στις απολύσεις. 

Εάν συμβεί αυτό, εάν δηλαδή το δεχθεί η τρόικα, τότε όπως λέγεται από πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα είναι κατά πολύ μικρότερος ο αριθμός των μονίμων που θα βρεθούν εκτός δημοσίου, καθώς θα καλυφθεί μεγάλο μέρος των 4.000 απολύσεων που απαιτούνται από την τρόικα για το 2014.