Πάνω από τα μισά φάρμακα που διακινούνται μέσω Διαδικτύου είναι πλαστά. Οι χρήστες κινδυνεύουν -στην καλύτερη περίπτωση- να χάσουν τα χρήματά τους και στη χειρότερη να υποστούν σοβαρή βλάβη υγείας.

Το πρόβλημα παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία.

Στην προσπάθεια ελέγχου του φαινομένου μπαίνει και η Αστυνομία. Αξιωματικός της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής εκπαιδεύεται τους τελευταίους μήνες προκειμένου να αποκτήσει και η χώρα μας ειδική υπηρεσία ελέγχου των πλαστών φαρμάκων.

Οι ελληνικές Αρχές προετοιμάζονται πυρετωδώς εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Ελλάδα.

Η Αστυνομία έχει πάρει ήδη το «βάπτισμα του πυρός», καθώς τον περασμένο Απρίλιο συνέλαβε έναν 35χρονο διαχειριστή ηλεκτρονικού καταστήματος για παράνομη διακίνηση και διάθεση μέσω Διαδικτύου, φαρμακευτικών προϊόντων μη εγκεκριμένων από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Στις υπηρεσίες του ΕΟΦ φθάνουν συνεχώς στοιχεία για κυκλοφορία πλαστών και επικίνδυνων φαρμάκων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Η νόμιμη αλυσίδα διανομής, δηλαδή τα φαρμακεία, είναι ασφαλής, αλλά οι επιστήμονες προειδοποιούν τους πολίτες να μην αγοράζουν φάρμακα από το Διαδίκτυο.

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης δείχνουν ότι οι διακινούμενες ποσότητες πλαστών φαρμάκων έχουν αυξηθεί πάνω από 1.000% την τελευταία δεκαετία. Το ποσοστό πωλήσεων πλαστών φαρμάκων είναι 1% στις ανεπτυγμένες χώρες, 10% στις αναπτυσσόμενες και 50% για τα φάρμακα που αγοράζονται μέσω του Διαδικτύου. Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρουν ότι βρίσκονται σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου και έχουν τις εξής μορφές:

Φάρμακα με ακίνδυνα και αναποτελεσματικά συστατικά. Φάρμακα με δραστικές ουσίες, οι οποίες μοιάζουν τόσο με εκείνες των αυθεντικών που μπορεί να μπερδέψουν ακόμη και ειδικούς. Τα πιο επικίνδυνα είναι τα σκευάσματα που περιέχουν δραστικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να βλάψουν την υγεία όσων τα λαμβάνουν. Ακόμη και όσα περιέχουν τη σωστή δραστική ουσία ενδέχεται να έχουν λανθασμένη δοσολογία.

Πρόκειται για προϊόντα τα οποία έχουν σκόπιμα ψεύτικη ταυτότητα (σύνθεση, εμπορική ονομασία), προέλευση και ιστορικό διανομής. Σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσιάζονται σαν συμπληρώματα διατροφής και περιέχουν επικίνδυνες ή απαγορευμένες ουσίες. Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΠΟΥ, η λήψη πλαστών φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία της θεραπείας, ακόμη και στον θάνατο.

Οι υπεύθυνοι του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ) τονίζουν ότι ακόμη κι αν είναι πραγματικά, μπορεί να έχουν επανασυσκευαστεί, να αποθηκεύονται ή να μη μεταφέρονται σωστά ή μπορεί να έχουν σε ξένη γλώσσα τα ενημερωτικά φυλλάδια ασθενών, τα οποία θα μπορούσαν να τους μπερδέψουν ώστε να μην τα λαμβάνουν με τον κατάλληλο τρόπο.

TAGS