Ύποπτη χαρακτηρίζει την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών για την παροχή στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛ.ΣΤΑΤ) σε κάθε δημόσια αρχή, συμπεριλαμβανομένης και της Δικαιοσύνης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, Γιάννης Αδαμόπουλος.

Μία μέρα μετά την εντολή που έδωσε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για διερεύνηση ευθυνών για την ΕΛΣΤΑΤ , μετά την παρέμβαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και του ΔΣΑ, ο κ. Αδαμόπουλος επισημαίνει σε δήλωσή του πως με την τροπολογία αυτή «η ΕΛΣΤΑΤ – δηλαδή ο κ. Α. Γεωργίου – καθίσταται αποκλειστικώς αρμόδια για την έκδοση κανονιστικής πράξης, με την οποία καθορίζονται, μεταξύ άλλων, οι όροι και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες παρέχονται στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε κάθε δημόσια αρχή, συμπεριλαμβανομένης και της Δικαιοσύνης».

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ κρίνει πως η ρύθμιση αυτή είναι απαράδεκτη και «δυστυχώς ύποπτη» καθώς όπως λέει, από θεσμική άποψη «παραβιάζει κατάφωρα το άρθρο 43 παρ. 2 του Συντάγματος, παρέχοντας εξουσιοδότηση στον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.  Και τούτο διότι, κατά το Σύνταγμα, τέτοιας μεγάλης θεσμικής σημασίας ρύθμιση μόνο με προεδρικό διάταγμα μπορεί να επέλθει, υπό την εγγυητική παρέμβαση του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Όπως επισημαίνει στη δήλωσή του ο κ. Αδαμόπουλος, από πολιτική άποψη ο ελεγχόμενος κ. Α. Γεωργίου καθίσταται αρμόδιος να καθορίζει ποιά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα δοθούν, ακόμη στη Δικαιοσύνη.  Δηλαδή ακόμη και τα στοιχεία που αφορούν την ποινική δίωξη, η οποία έχει ασκηθεί εναντίον του».

«Είμαστε βέβαιοι ότι έστω και αν η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών – πράγμα που δεν θέλουμε να πιστεύουμε – εμμείνουν σ’ αυτή τη θεσμικώς και πολιτικώς απαράδεκτη ρύθμιση, οι Έλληνες Βουλευτές θ’ αντισταθούν, υπερασπιζόμενοι το Σύνταγμα και το δημόσιο συμφέρον, όπως επιβάλλει το καθήκον τους», καταλήγει στη δήλωσή του ο πρόεδρος του ΔΣΑ.