Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Καρλιώτης 

Στο προσκήνιο έρχεται και πάλι η υπόθεση της εξαφάνισης 500 παιδιών των φαναριών από το κρατικό ίδρυμα Αγία Βαρβάρα, μετά από ερώτηση της βουλευτού της Δημοκρατικής Αριστεράς Μαρίας Γιαννακάκη προς τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εξωτερικών. 

Τα παιδιά, στην πλειονότητά τους Ρομά αλβανικής καταγωγής, είχαν μεταφερθεί την περίοδο 1998 – 2001 στο ίδρυμα μέχρι να βρεθούν οι οικογένειές τους, αλλά τα ίχνη τους χάθηκαν. 

Τα περισσότερα τα είχαν αρπάξει από τις οικογένειές τους ή τα εκμεταλλευόταν κάποιο μέλος της οικογένειάς τους. Στην ερώτησή της η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ επικαλείτο τις επικρίσεις που διατύπωνε σε βάρος των ελληνικών αρχών η Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων, την 1η Ιουνίου 2012. 

Η Επιτροπή επαναλάμβανε την ανησυχία της για την εξαφάνιση των παιδιών και ειδικά για το γεγονός ότι «αυτές οι περιπτώσεις δεν διερευνήθηκαν» από τις ελληνικές αρχές του κράτους- μέλους». 

«Δεν υπάρχουν αποδείξεις» 

Ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος μιλώντας στο newpost, υποστήριξε ο πως ο αριθμός των αναφερόμενων ως «χαμένων» παιδιών είναι πλασματικός στην πραγματικότητα, καθώς όπως μας είπε δεν προκύπτει από πουθενά ο αριθμός αυτός αλλά ούτε και η αστυνομία επιβεβαιώνει τον αριθμό. 

«Υπάρχουν ενδείξεις αλλά όχι αποδείξεις. Έτσι λοιπόν πηγαινοερχόντουσαν τα παιδιά στο ίδρυμα τα οποία φεύγανε, το έσκαγαν και με διαφορετικά ονόματα πηγαίνανε στα αστυνομικά τμήματα και βγάλανε έναν αριθμό που δεν καταλάβαμε πότε από πού προέκυψε και δεν μπορούν να απαντήσουν από πού βγαίνει αυτός ο αριθμός. Δεν μπόρεσε τελικά να αποδείξει κανείς ότι είναι 500 παιδιά με αποτέλεσμα αυτήν την στιγμή να απολογείται η Ελλάδα για την εξαφάνιση 500 παιδιών» είπε χαρακτηριστικά. 

«Εκείνη την εποχή οι διακινητές ήταν πολύ ισχυροί» 

Ο κ. Γιανόπουλος κάνοντας μια αναδρομή στην εποχή υποστήριξε πως οι διακινητές εκείνη την εποχή ήταν πολύ ισχυροί και λειτουργούσαν μαφιόζικα ενώ δεν παρέλειψε να πει πως το Χαμόγελο του Παιδιού είχε συγκρουστεί πολλές φορές με αυτά τα κυκλώματα. 

«Την εποχή εκείνη οι διακινητές ήταν πολύ ισχυροί και λειτουργούσαν μαφιόζικα. Εμείς τους γνωρίζαμε και είχαμε συγκρουστεί πολλές φορές με αυτά τα κυκλώματα γιατί κάναμε τότε δουλειά στο δρόμο εμείς και είχαμε γνωρίσει από κοντά την μαφία αυτή» είπε καταλήγοντας. 

Υπουργείο Δικαιοσύνης: «Θα έχουμε ενημέρωση από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές» 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου απάντησε στην ερώτηση της κ. Γιαννακάκη, γνωστοποιώντας πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει υποβάλει αίτημα προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, προκειμένου να ενημερωθεί διεξοδικά για όλα τα στοιχεία γύρω από την υπόθεση. 

Όπως αναφέρει, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε να ενημερωθεί διεξοδικά γι' αυτό το «ιδιαιτέρως ευαίσθητο, ζήτημα» και «ήδη, ζήτησε να πληροφορηθεί από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, αν για το ζήτημα έχει κινηθεί οποιαδήποτε ποινική διαδικασία και σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή».