Τέλος στην αγωνία χιλιάδων παιδιών που έλαβαν μέρος στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις έβαλε σήμερα το υπουργείο Παιδείας με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής και τα ονόματα των επιτυχόντων στα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές. Πτώση καταγράφηκε σε 338 τμήματα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η Ιατρική Σχολή Αθηνών έπεσε για πρώτη φορά κάτω από τα 19.000 μόρια.

Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων φέτος ανήλθε σε 104.988 (από 116.173 πέρυσι). Στα πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού εισήχθησαν συνολικά 71.761 απόφοιτοι του Λυκείου (80.615 πέρυσι). Οι κενές θέσεις είναι 836 (1.150 πέρυσι).

Διαβάστε αναλυτικά πώς διαμορφώνονται οι βάσεις του 2013 ΕΔΩ

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά πώς διαμορφώνονται οι βάσεις του 2013 για τους εισαχθέντες του 10%

Δείτε ΕΔΩ την άνοδο και την πτώση που σημείωσαν οι βάσεις του 2013 σε σχέση με το 2012 

Διαβάστε ΕΔΩ τα συγκριτικά στοιχειά των βάσεων 2013 για τους εισαχθέντες του 10%

Δείτε ΕΔΩ τις βάσεις για τα εσπερινά Λύκεια

Δείτε ΕΔΩ τις βάσεις για τα Επαγγελματικά Λύκεια

Δείτε ΕΔΩ τα συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με το 2012 για τα Επαγγελματικά Λύκεια

Η... βουτιά στις βάσεις 2013

Οι βάσεις του 2013 σημείωσαν μεγάλη πτώση σε όλα τα επιστημονικά πεδία με σχολές στο πρώτο και το πέμπτο πεδίο να σημειώνουν πτώση ακόμη και 7.000 μορίων.

Η Νομική Αθήνας «έπεσε» 308 μόρια, η Νομική Θεσσαλονίκης σημείωσε πτώση 315 μορίων, η Νομική Κομοτηνής υποχώρησε κατά 362 μόρια, η Ιατρική Αθήνας 254 μόρια, όπως και η Ιατρική Θεσσαλονίκης με μείον 323. Η  Φιλολογία Αθήνας βρέθηκε με μείον 467 μόρια, η Φιλολογία Θεσσαλονίκης υποχώρησε κατά 370 μόρια, ενώ η Οδοντιατρική Αθήνας σημείωσε πτώση 514 μορίων. Οι σχολές αρχιτεκτονικής σημείωσαν μεγάλη πτώση με χαρακτηριστικότερη την Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Αθήνας όπου οι βάσεις έπεσαν 1476 μόρια και στην Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Θεσ/νίκης με μείον 1570 μόρια. Το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Αθήνας «έπεσε» κατά 959 μόρια, ενώ το αντίστοιχο τμήμα στη Θεσσαλονίκη κατέγραψε πτώση 1025 μορίων. Το τμήμα Φιλοσοφικής, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ΦΠΨ) στην Αθήνα «έπεσε» 328 μόρια.

Σημαντική πτώση σημείωσαν και οι ξενόγλωσσες φιλολογίες, με εξαίρεση το τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αθήνας που κατέγραψε άνοδο 1396 μορίων και το τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας στην Αθήνα που «ανέβηκε» 520 μόρια. Στον αντίποδα, η Γαλλική Φιλολογία στην Αθήνα βρέθηκε 2655 μόρια κάτω από την περσινή βάση, η Γαλλική Φιλολογία Θεσσαλονίκης παρουσίασε «βουτιά» με μείον 4548 μόρια, το τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας στη Θεσσαλονίκη υποχώρησε κατά 639 μόρια, η Ιταλική Φιλολογία Αθήνας σημείωσε πτώση 5023 μορίων και το τμήμα Ισπανίκης Φιλολογίας στην Αθήνα κατέγραψε πτώση 508 μορίων.

Πτώση και στις σχολές που εξασφαλίζουν εργασία

Ταυτόχρονα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σχολές που υπόσχονται ένα πιο ασφαλές επαγγελματικό μέλλον δεν φάνηκαν να κερδίζουν τελικά τους υποψηφίους. Πιο αναλυτικά, το τμήμα Οικονομικών Επιστημών Αθήνας σημείωσε πτώση 1747 μορίων, το τμήμα Οικονομικών Επιστημών Θεσσαλονίκης υποχώρησε κατά 1484 μόρια. Το τμήμα Στατιστικής Αθήνας «έπεσε» 1850 μόρια, ενώ το Μαθηματικό Αθήνας έπεσε κατά 614 μόρια. Οι αστυνομικές σχόλες επίσης σημείωσαν πτώση με την Αστυφυλάκων Αθήνας να πέφτουν 1700 μόρια και την Αξιωματικών Αστυνομίας να πέφτει 1623 μόρια. Οι στρατιωτικές σχολές ωστόσο εμφάνισαν μικρή άνοδο στις βάσεις τους. Το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθήνας υποχώρησε κατά 1.122 μόρια και το τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσ/νίκης κατά 1.216 μόρια. 

Μικρή πτώση ή ακόμη και άνοδο εμφάνισαν οι στρατιωτικές σχολές, όπως αναμενόταν. Η Σχολή Ευελπίδων (όπλα) κατέγραψε πτώση 45 μορίων, η Σχολή Ευελπίδων (σώματα) σημείωσε πτώση της τάξης των 163 μορίων, η Σχολή Ικάρων «ανέβηκε» κατά 190 μόρια, η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων κατέγραψε άνοδο 154 μορίων, η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού σημείωσε άνοδο 653 μορίων, ενώ το Ιατρικό ΣΣΑΣ Θεσσαλονίκης βρέθηκε με μείον 9 μόρια.

Οι υποψήφιοι 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ακόμη να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου  http://results.minedu.gov.gr  πληκτρολογώντας:

α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους.

β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).

Τα αποτελέσματα θα αποσταλούν επίσης ηλεκτρονικά και στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία, στα οποία θα αναρτηθούν εντός της ημέρας.

Στο 68,35% ανήλθε φέτος το ποσοστό επιχυχίας στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

O συνολικός αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο φέτος ανήλθε σε 104.988 (77.814 με το 90%, 14.296 με το 10%, 12.878 με τα ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄)), ενώ πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 116.173.

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 71.761, εκ των οποίων έκαναν χρήση των ειδικών περιπτώσεων 12.139, ενώ το 2012 εισήχθησαν 80615.

Κενές έμειναν φέτος 836 θέσεις (509 με το 90%, 125 με το 10% και 202 με την κατηγορία των ΕΠΑΛ  ΟΜΑΔΑ Α΄), σε σύγκριση με το 2012 που οι κενές θέσεις ανήλθαν σε 1.150.

Από τις 11 Σεπτεμβρίου οι εγγραφές

Οι εγγραφές των επιτυχόντων θα γίνουν από την Τετάρτη 11 μέχρι και  την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013 και σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώνεται από τις Γραμματείες των Τμημάτων.  

Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Παιδείας.

Επισημαίνεται ότι όλοι οι επιτυχόντες στα Τ.Ε.Ι. εισάγονται στο Α΄ εξάμηνο.

Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές. Οι ιδιώτες επιτυχόντες στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας θα εγγραφούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

Αλλοδαποί υποψήφιοι

Ανακοινώθηκαν , παράλληλα, σήμερα τα αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε μη ελληνικής καταγωγής. Οι εγγραφές αυτών των εισαγόμενων  θα πραγματοποιηθούν την ίδια περίοδο, με την προϋπόθεση ότι πέραν των δικαιολογητικών που απαιτούνται θα προσκομίζουν και τη βεβαίωση των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης ή πιστοποιητικό τουλάχιστον επιπέδου Β2 (Γ’) του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας ότι γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα.

 Όσοι δεν κατέχουν την ανωτέρω βεβαίωση ή το πιστοποιητικό γνώσης της ελληνικής γλώσσας ολοκληρώνουν την εγγραφή τους μετά από την προσκόμιση αυτών μέχρι και το επόμενο της εισαγωγής ακαδημαϊκό έτος, σε ημερομηνίες που ανακοινώνονται.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι αυτά που έχουν ανακοινωθεί με τις Οδηγίες για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας των κατηγοριών:

α) αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων λυκείων εκτός Ε.Ε.) και  β) αποφοίτων λυκείων ή αντιστοίχων σχολείων κρατών –μελών της Ε.Ε. μη ελληνικής καταγωγής και θα κατατεθούν από τους ίδιους τους υποψηφίους ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους στη γραμματεία της σχολής επιτυχίας, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος τους για την ολοκλήρωση της εγγραφής τους.

Οι Σχολές και τα Τμήματα εισαγωγής μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών εκδίδουν βεβαίωση εισαγωγής προκειμένου οι εισαχθέντες να την προσκομίσουν στις αρμόδιες αρχές για τη χορήγηση άδειας παραμονής για την πραγματοποίηση των σπουδών τους.