Ρεπορτάζ: Ντία Μούλου

Η σημαντική πτώση στις βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό των αποτελεσμάτων των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη, τερματίζοντας την αγωνία των υποψηφίων. Μάλιστα, πολλοί κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη «βουτιά» της τελευταίας δεκαετίας, αλλά και για τις χειρότερες επιδόσεις των τελευταίων ετών.

Συνολικά, φέτος εισήχθησαν 71.761 απόφοιτοι Λυκείου από 80.615 το 2012, οι κενές θέσεις στα πανεπιστήμια της χώρας ανέρχονται στις 836 από 1.150 πέρυσι, ενώ σημειώθηκε πτώση σε 338 τμήματα. Το newpost.gr με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού και αναλυτή Γιώργου Χατζητέγα επιχείρησε να ερμηνεύσει τις βάσεις εισαγωγής, αλλά και τις επιδόσεις των υποψηφίων των Πανελλαδικών.

«Η εντυπωσιακή πτώση των βάσεων οφείλεται κυρίως στη μείωση του αριθμού των εξεταζομένων (104.988 από 116.173 πέρυσι), αλλά και στα θέματα των Πανελλαδικών, που ήταν τα δυσκολότερα της δεκαετίας», σημειώνει ο κ. Χατζητέγας. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει ο ίδιος, σε ορισμένες σχολές, όπως τις οικονομικές, η μεγάλη πτώση οφείλεται στο μικρότερο πλήθος υποψηφίων, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Ερμηνεύοντας κανείς τα αποτελέσματα, εύκολα θα διαπιστώσει ότι οι προτιμήσεις των υποψηφίων όσον αφορά στις σχολές που δήλωσαν στο μηχανογραφικό είναι επηρεασμένες από την οικονομική κρίση και ό, τι αυτό συνεπάγεται. Όπως φαίνεται, οι υποψήφιοι στράφηκαν σε σχολές που οδηγούν στον ιδιωτικό τομέα, αποφεύγοντας αυτές που συνδέονται με το Δημόσιο. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι προτιμήσεις των υποψηφίων οδήγησαν σε μεγάλη πτώση μια σειρά σχολών, που συνδέονται με το Δημόσιο, όπως τις παιδαγωγικές, στις οποίες η πτώση ήταν μεγαλύτερη από τη μεσοσταθμική πτώση των πεδίων που ανήκουν, καθώς δεν οδηγούν σε σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση», σχολιάζει ο κ. Χατζητέγας.

Οι επιπτώσεις της κρίσης όμως είναι εμφανείς και στις σχολές της περιφέρειας, αφού οι υποψήφιοι απέφυγαν να τις δηλώσουν, προκειμένου να μην επιβαρύνουν τις οικογένειές του με το κόστος σπουδών τους. Από τα τμήματα της επαρχίας, «βουτιά» σημείωσαν αρκετά πολυτεχνικά τμήματα, όπως η Αρχιτεκτονική Ξάνθης (-3122 μόρια) και οι σχολές Πολιτικών Μηχανικών, εξαιτίας της μειωμένης οικοδομικής δραστηριότητας . Αντίθετα, άνοδο ή μικρότερη πτώση εμφάνισαν τα τμήματα Πληροφορικής και Υπολογιστών, ενώ γενικά οι βάσεις υποχώρησαν σε μικρότερο βαθμό στα αστικά κέντρα της χώρας, με τους υποψηφίους να προτιμούν να περάσουν σε μια σχολή στην πόλη διαμονής τους.

Παράλληλα, το «σχέδιο Αθηνά» με τις συγχωνεύσεις πολλών ΤΕΙ της περιφέρειας, που μείωσε σημαντικά τις θέσεις, είχε ως αποτέλεσμα να μην δούμε πολύ χαμηλές βάσεις στη Γενική Σειρά. Ωστόσο, ο κ. Χατζητέγας τονίζει πως το θέμα που παραμένει είναι ποιος τελικά επιλέγει να σπουδάσει στην περιφέρεια, καθώς πολλοί εισακτέοι δεν γράφονται καθόλου σε αυτές τις σχολές, με αποτέλεσμα αυτά τα στοιχεία να μην έχουν πραγματικό αντίκρισμα.

Όσον αφορά στις αστυνομικές σχολές, εκεί παρατηρήθηκε πτώση, λόγω της απαγόρευσης των διορισμών. Οι υποψήφιοι δεν προτίμησαν αυτές τις σχολές, καθώς για τα επόμενα δύο χρόνια δεν θα εκπαιδεύονταν και άρα θα είχαν ένα αβέβαιο μέλλον.

Εντυπωσιακή άνοδο κατέγραψαν τα μουσικά τμήματα της χώρας, με τη Μουσική Σχολή Αθήνας να εκτοξεύεται κατά 6670 μόρια. Όπως εξηγεί ο κ. Χατζητέγας τα τελευταία δέκα χρόνια, από τα μουσικά λύκεια έχουν περάσει πολλές γενιές που ήρθαν κοντά με τη μουσική παιδεία, χωρίς όμως να πάρουν τις εξειδικευμένες γνώσεις που προσφέρουν τα πανεπιστημιακά τμήματα και ως εκ τούτου το ενδιαφέρον για αυτές τις σχολές ήταν αυξημένο.

Άλλο ενδιαφέρον στοιχείο των φετινών Πανελλαδικών ήταν η πτώση της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, η οποία «έπεσε» κάτω από το ψυχολογικό όριο των 19.000 μορίων, για πρώτη φορά από το 2002, με εξαίρεση την Ιατρική και την Ψυχολογία των στρατιωτικών σχολών, των οποίων οι βάσεις ανήλθαν πάνω από τα 19.000 μόρια.

Ρεκόρ πτώσης εμφάνισαν και πολλά τμήματα ξενόγλωσσων φιλολογιών, με τη Σχολή Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας να «πέφτει» κατά 5.023 μόρια. Η μεγαλύτερη πτώση σε σχολή των δύο μεγάλων αστικών κέντρων χωρίς ειδικά μαθήματα εισαγωγής καταγράφηκε στο Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1809 μόρια).

Υπήρξαν όμως και οι περιπτώσεις υποψηφίων που πέρασαν στη σχολή της προτίμησής τους με πολύ λίγα μόρια, καθώς ανήκαν σε ειδική κατηγορία (εσπερινά λύκεια, τρίτεκνοι κλπ). Ενδεικτικό παράδειγμα, υποψήφιος που εισήλθε στο τμήμα Μαθηματικών Ιωαννίνων με 1400 μόρια.

Από όλα τα τμήματα της χώρας, 28 παρέμειναν σταθερά, αλλά ταυτόχρονα φέτος υπάρχουν και 28 νέα τμήματα προερχόμενα από συγχωνεύσεις του «σχεδίου Αθηνά» που δεν είναι συγκρίσιμα, σε σχέση με τις περσινές επιδόσεις των υποψηφίων τους.

Τέλος, σημειώνεται ότι τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία εγγραφής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.