Σε ειδική τελετή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δόθηκαν σήμερα τα βραβεία της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ) σε δεκάδες μαθητές που διακρίθηκαν στους διαγωνισμούς που διενεργεί κάθε χρόνο.

Οι πρώτοι εξ΄αυτών εκπροσωπούν τη χώρα τόσο στη Βαλκανιάδα Μαθηματικών όσο και στην Ολυμπιάδα.

Στην εκδήλωση βραβεύθηκαν δύο μαθητές λυκείου, ο ένας από το Λιτόχωρο Πιερίας και ο άλλος από τα Τρίκαλα , οι Χάρης Τσαμπασίδης και Παναγιώτης Λόλος αντίστοιχα, οι οποίοι είχαν "τέλειο γραπτό" όπως είπαν οι καθηγητές και μοιράστηκαν το χρυσό βραβείο. Ο Χάρης Τσαμπασίδης άλλωστε θα πάει και στο διεθνούς φήμης πανεπιστήμιο ΜΙΤ στις ΗΠΑ , αφού τον επέλεξε η ΕΜΕ για να έχει ειδικά μαθήματα επί ενάμισι μήνα.

Και οι δύο μαθητές χαρακτήρισαν τα μαθηματικά "διασκέδαση" και "χαρά σαν διανοητικό παιγνίδι, άσκησης του μυαλού".

Ακόμη βραβεύτηκε ένας μαθητής με προβλήματα όρασης, ο Αργύρης Κουμτζής από το γυμνάσιο Πεύκων Θεσσαλονίκης, που επίσης κατάφερε να διακριθεί και δήλωσε ότι βρίσκει χαρά και ικανοποίηση λύνοντας ασκήσεις μαθηματικών.

Μεταξύ των βραβευθέντων είναι και ένας αλλοδαπός 21 ετών, που παρακολουθεί μαθήματα στο σχολείο των Φυλακών Αυλώνας , στο οποίο όχι μόνο κατάφερε να μάθει τα ελληνικά, αλλά και να συνεχίσει να εργάζεται με τα μαθηματικά , τα οποία είχε αγαπήσει από τη πρώτη στιγμή που πήγε στο σχολείο στην πατρίδα του. Ο 21χρονος έλαβε το αργυρό βραβείο, το οποίο παρέλαβε εκ μέρους του , ο διευθυντής του σχολείου Πέτρος Δαμιανός. Όπως είπε ο κ. Δαμιανός είναι μελετηρός και ταλέντο στα μαθηματικά.

Επίσης δύο μαθητές ένα αγόρι και ένα κορίτσι δίδυμα, διακρίθηκαν για την επιτυχία τους στα μαθηματικά που μελετούν μαζί βοηθώντας το ένα το άλλο.

Ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Πανάρετος που ήταν παρών στην εκδήλωση βράβευσε αρκετούς από τους διακριθέντες .

Στην ομιλία του, επισήμανε τη βαρύτητα που έχει στις μέρες ο θεσμός της οικογένειάς και συνεχάρη τους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες των βραβευμένων.

Ακόμη επισήμανε την ανάγκη αναβάθμισης της διδασκαλίας των μαθηματικών, και την ανάγκη να μπορούν στο μέλλον τα παιδιά να αποδεσμεύσουν τα μαθηματικά από τα "κλισέ" των πανελλαδικών εξετάσεων. Επίσης, να μπορεί κάποιος στην Ελλάδα να σπουδάζει συγχρόνως "αντίθετες" θεωρητικά επιστήμες όπως για παράδειγμα, μαθηματικά και φιλοσοφία.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΜΕ Γιάννης Τυρλής, επισήμανε ότι η μαθηματική παιδεία έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας ενώ ολοένα και περισσότεροι μαθητές παίρνουν μέρος στους διαγωνισμούς της εταιρείας και διακρίνονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν , εκτός από τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον πρύτανη Θεοδ. Πελεγρίνη, βουλευτές, όπως ο Παντελής Οικονόμου και ο Μίμης Ανδρουλάκης που είναι και μαθηματικοί, δεκάδες εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς.

Από τους βραβευθέντες θα επιλεγούν οι ομάδες των μαθητών που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στις Διεθνείς και Βαλκανικές Μαθηματικές Ολυμπιάδες.