Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Καρλιώτης 

Την ώρα που τα κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης κάνουν ελέγχους στα πρατήρια υγρών καυσίμων για να εντοπίσουν όσους δεν έχουν συμμορφωθεί στη νομοθεσία σχετικά με την εγκατάσταση του συστήματος εισροών – εκροών, μια καταγγελία έρχεται να ταράξει τα «νερά». 

Όταν μάλιστα το κόστος του λαθρεμπορίου καυσίμων για το ελληνικό Δημόσιο υπολογίζεται σε 600 εκατ. Ευρώ ετησίως, όπως έχει προκύψει από στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει στο newpost η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, ανησυχεί, καθώς έχει πληροφορηθεί ότι πρατηριούχοi έχουν βρει τρόπο να «σπάσουν» το σύστημα εισροών-εκροών. 

«Δυστυχώς δεν θα μπορέσει να σταματήσει το λαθρεμπόριο, έχουμε πληροφορίες ότι έχουν βρει τρόπους να σπάσουν το σύστημα και θα εξακολουθούν να κλέβουν και να δουλεύουν ύπουλα, εύχομαι να γίνονται έλεγχοι και να τους πιάσουν» είπε συγκεκριμένα. 

Τι είναι το σύστημα εισροών-εκροών 

Μετράει αδιάλειπτα τη στάθμη του καυσίμου εντός της δεξαμενής, παρακολουθεί, καταγράφει και συγκρίνει τις ποσότητες των εξερχόμενων από τις αντλίες καυσίμων, με τις αντίστοιχες εξερχόμενες ποσότητες καυσίμων από τις δεξαμενές κατά τη λειτουργία του πρατηρίου σε πραγματικό χρόνο. 

Έχει δυνατότητα ανίχνευσης διαρροών καυσίμων ή συμπληρώνει, προσαρμόζεται και συνεργάζεται με ήδη εγκατεστημένα συστήματα ανίχνευσης διαρροών καυσίμων ώστε να αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα. 

«Όλοι οι πρατηριούχοι ήταν και είναι ενήμεροι» 

Η κα. Ζάγκα, είπε στο newpost πως όλοι οι πρατηριούχοι είναι ενημερωμένοι και πως τουλάχιστον θα έπρεπε να έχουν το χαρτί της σύμβασης στα χέρια τους και το επιδεικνύουν στους ελέγχους που γίνονται. 

«Τα λουκέτα μπαίνουν σε μαγαζιά τα οποία δεν έχουν δείξει την σύμβαση. Είχαμε ενημερώσει τους πρατηριούχους ότι πρέπει να έχουν υπογράψει με κάποια εταιρεία, χωρίς όμως να είναι υποχρεωμένοι μέχρι 27/8 να έχουν τελειώσει την εγκατάσταση του συστήματος. Εμείς συνέχεια ως ομοσπονδία στέλναμε μηνύματα να έχουν υπογράψει με κάποια εταιρεία ούτως ώστε όταν έρθει ο έλεγχος να δείξουν την σύμβαση» 

«Το κόστος του συστήματος θα έπρεπε να το κάλυπτε το κράτος 100%» 

Η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα δεν παρέλειψε να πει πως κανονικά το κράτος θα έπρεπε να καλύψει 100% και όχι να βάζει από την τσέπη του ο πρατηριούχος την στιγμή που η κυβέρνηση θα έχει και αύξηση των εσόδων της από την πάταξη του λαθρεμπορίου. 

«Αυτήν τη δύσκολη εποχή που υποτίθεται μπαίνουν τα συστήματα για να παταχθεί το λαθρεμπόριο και αφού η κυβέρνηση θα έχει αύξηση των εσόδων θα έπρεπε να πλήρωνε εξ ολοκλήρου η κυβέρνηση και όχι να τα βάζει ο πρατηριούχος. Ούτε μπορεί να γίνει μετακύληση στην τιμή και απλά το επιβαρυνθήκαμε εμείς».