Δεκαπέντε περίπου ημέρες μετά τη θανάτωση κοπαδιού στο Πύθιο, το οποίο είχε προσβληθεί από ευλογιά, ακόμη ένα κρούσμα έρχεται να προστεθεί. Και πάλι στοΒόρειο Έβρο εντοπίστηκαν ζώα προσβεβλημένα από τον ιό, τα οποία και θανατώθηκαν άμεσα.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Ορεστιάδας Κώστας Δαδούσης η ευλογιά «κάνει άλματα», γι' αυτό και δεν ξενίζει στους ειδικούς το νέο κρούσμα, καθώς εξαπλώνεται με έντομα, με πουλιά κλπ. 

Στην προκειμένη περίπτωση ο κτηνοτρόφος όταν αντιλήφθηκε συμπτώματα του ιού σε τρία ζώα του, ενημέρωσε έγκαιρα τις υπηρεσίες, οι οποίες προχώρησαν άμεσα σε θανάτωση της εκτροφής.  Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Δαδούση πλέον και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Τουρκίας δηλώνουν μολυσμένες εκτροφές, κάτι που δεν έκαναν το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Το γεγονός αυτό φυσικά περικλείει κινδυνο για το ελλαδικό ζωικό κεφάλαιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ελλοχεύει κίνδυνος εξάπλωσης του ιού στον άνθρωπο με τον κ. Δαδούση να διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να καταναλώσει κάποιος προσβεβλημένο από το ιό ζώο με τη διάρθρωση που έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

TAGS