Με σκληρές ποινές, που µπορεί να φτάνουν έως και τη δήµευση περιουσίας, αναµένεται να έρχονται αντιµέτωποι το επόµενο διάστηµα οι εργοδότες που απασχολούν προσωπικό µε "µαύρη εργασία".

Το µέτρο αυτό εξετάζεταιστο πλαίσιο υιοθέτησης της κοινοτικής Οδηγίαςπου προβλέπει την επιβολή κυρώσεων κατά εργοδοτών οι οποίοι δεν δηλώνουν έλληνες και αλλοδαπούς εργαζοµένους και θατεθεί κατά τη σηµερινή συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουµάνη και της υφυπουργού Εργασίας Αννας Νταλάρα µε τη ΓΣΕΕ.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, η πρόταση ακόµη και για δήµευση περιουσίας θα κατατεθεί από πλευράς Συνοµοσπονδίας, ενώ και το κυβερνητικό επιτελείο εµφανίζεται θετικό σε όποιο µέτρο θα µπορούσε να δώσει τέλος στο πρόβληµα της αδήλωτης εργασίας, η οποία φτάνει στο 20% του ΑΕΠ και στερεί από τα Ταµεία έσοδα 6 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

Μάλιστα, εξετάζεται και η εντονότερη ενεργοποίηση του Σώµατος Επιθεωρητών Εργασίας, το οποίο θα αναλάβει εντατικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις.

Επί τάπητος θα τεθεί και η επικείµενη επικαιροποίηση των κριτηρίων στη βάση των οποίων χορηγούνται οι άδειες παραµονής σε µετανάστες που διαµένουν νόµιµα στη χώρα. Σύµφωνα µε την επεξεργασία που έχει γίνει από το υπουργείο Εργασίας, υπάρχει ορατός κίνδυνος αρκετοί αλλοδαποί να εκπέσουν της νοµιµότητας, καθώς αντιµετωπίζουν δυσχέρεια στηνεξεύρεση των απαιτούµενων ενσήµωνγια τη χορήγηση άδειας.

Για τον λόγο αυτόν προωθούνται ευνοϊκότερες διαδικασίες γιατην έκδοση ή ανανέωση των αδειών. Οπως πρόσφατα είχε αναφέρει η κ. Νταλάρα εξετάζεται κατά κύριο λόγο να µειωθεί οαπαιτούµενος αριθµός ενσήµων, ενώ µελετάται και το ενδεχόµενο να υπάρξουν ειδικές ρυθµίσεις και για µετανάστες που έχασαν στοπ ρόσφατο παρελθόν τη δυνατότητα ανανέωσης της άδειας παραµονής τους εξαιτίας έλλειψης ενσήµων.