Τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξανόμενη χρήση κοκαΐνης στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρούει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών Ουσιών., με την έκθεση του που παρουσίασε στη Ρώμη και στη Λισαβόνα.

Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσίασε στη Ρώμη και στη Λισαβόνα και τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν και αφορούν και τις 27 χώρες μέλη της Ένωσης, "σχεδόν 14 εκατομμύρια ευρωπαίοι, 15-64 ετών, δοκίμασαν, μια τουλάχιστο φορά, την συγκεκριμένη ουσία, εκ των οποίων, 4.000.000 κατά το τελευταίο έτος".

Το 20% των τοξικομανών είναι άνω των 40 ετών, ενώ σε σχέση με το 2000, το ποσοστό των ατόμων που έχουν ξεπεράσει το 40ο έτος της ηλικίας και προσπαθούν να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά, έχει διπλασιαστεί.

Άτομα τα οποία πολύ συχνά έχουν χάσει την δουλειά τους και αντιμετωπίζουν συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης, παράλληλα με τα ναρκωτικά είναι εξαρτημένα και από το αλκοόλ και το τσιγάρο και παρουσιάζουν έντονα προβλήματα υγείας- ασυνήθιστα για την ηλικία τους- που συνδέονται άμεσα με την κατανάλωση ναρκωτικών.

«Είναι ακόμη πολύ υψηλός ο αριθμός των ευρωπαίων που θεωρούν την κοκαΐνη ως ένα απλό χαρακτηριστικό, ένα "εξάρτημα", σχετικά ανώδυνο, ενός επιτυχημένου τρόπου ζωής», τόνισε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών Ουσιών, Βόλφγκανγκ Γκέτς.

«Αντιθέτως πρέπει να γνωρίζουμε ότι η κατανάλωσή αυτή, μπορεί να οδηγήσει και σε θάνατο, ακόμη και όταν η χρήση, είναι περιστασιακή", πρόσθεσε ο Γκέτς.

Μέσα σε ένα χρόνο, τέλος, αυξήθηκαν κατά ένα εκατομμύριο, στην Ευρώπη, τα άτομα που δοκίμασαν την ναρκωτική αυτή ουσία και προχώρησαν στην χρήση της, σε μόνιμη βάση.