Γράφει η Αναστασία Γαλάνη

Φάκελος που περιείχε εκρηκτικό μηχανισμό και πυρίτιδα κυνηγιού εστάλη στο σπίτι το βράδυ της Κυριακής, στις 20.45. στην οικία του ειδικού εφέτη ανακριτή, Δημήτρη Μόκκα, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει αναλάβει υποθέσεις τρομοκρατίας, όπως τη δίκη για τους Πυρήνες της Φωτιάς.

Ο κ. Μόκκας μόλις είχε επιστρέψει στην Αθήνα, στο Χολαργό έπειτα από διακοπές και το δέμα έλαβε η γειτόνισσά του, ωστόσο όταν ο ανακριτής παρέλαβε τον φάκελο συνειδητοποίησε ότι κάτι ύποπτο περιέχει και τον πέταξε αμέσως με αποτέλεσμα αυτός να εκραγεί.

Ως αποστολέας του φακέλου εμφανίζονται οι Γιατροί χωρίς σύνορα, ένα όνομα που θα εξασφάλιζε στους δράστες τη δυνατότητα να ανοίξει ο φάκελος όσο το δυνατό γρηγορότερα. Σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική, ο φακελος περιείχε εκρηκτικό υλικό και συγκεκριμένα κάποια καλώδια που κατέληγαν σε 8 μπαταρίες των 1,5 volt και αυτά σε αντίσταση λαμπτήρα. Αυτό ήταν βυθισμένο σε μπαρούτι που προέρχεται από φυσίγγια κυνηγιού.

Ο συγκεκριμένος εκρηκτικός μηχανισμός ήταν παρόμοιος με αυτόν που είχε σταλεί στη Διοίκηση του Πρωτοδικείου Αθηνών και την ευθύνη είχαν αναλάβει οι Ανυπότακτες Επιθυμίες. Ωστόσο, στην Αντιτρομοκρατική αφήνουν όλα τα σενάρια ανοιχτά καθώς ο φάκελος έχει πολλές ομοιότητες με αρκετά πρόσφατα περιστατικά επιθέσεων με παγιδευμένα δέματα.

Ο φάκελος με εκρηκτικά στα Δικαστήρια Ευελπίδων, στον πρώην διοικητή της Αντιτρομοκρατικής αλλά και σε άτομα ευθύνης στις φυλακές Κορυδαλλού μπορεί να συνδέονται με την εν λόγω επίθεση στον κ. Μόκκα και πίσω από τον φάκελο να βρίσκονται τα... υπολλείμματα των Πυρήνων που συνεχίζουν να δρουν υπό το πρίσμα πλέον του Σχεδίου Φοίνικας. Από την άλλη η επίθεση στον ανακριτή είναι ίσως ένα μήνυμα των Πυρήνων για τη δίκη.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα στο Χολαργό προκαλεί νέο πονοκέφαλο στην Αντιτρομοκρατική για τη δράση των τρομοκρατών με τα παγιδευμένα δέματα. Σε εξέλιξη πάντως είναι οι εργαστηριακες έρευνες που θα δώσουν ορισμένα σημαντικά στοιχεία στην Αστυνομία.