Η ώρα των εισαγγελέων έφθασε στη δίκη για τις μίζες εκατομμυρίων ευρώ από εξοπλιστικά προγράμματα, με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο, καθώς οι απολογίες των εμπλεκομένων στην πολύκροτη υπόθεση έλαβαν τέλος και το δικαστήριο εισήλθε στην τελική ευθεία για την ετυμηγορία.

Ο πρώην υπουργός, που αντιμετωπίζει βαρύτατο κατηγορητήριο, απολογήθηκε για τρεις ημέρες επί συνολικά 15 ώρες, εμμένοντας στη θέση ότι η δίωξη του είναι πολιτική και προϊόν σκευωρίας. «Δεν δωροδοκήθηκα, είμαι στοχοποιημένος» είπε ο κ.Τσοχατζόπουλος απευθυνόμενος στο δικαστήριο, ενώ χαρακτήρισε «σενάρια πληρωμών» τα επιβαρυντικά στοιχεία που συνθέτουν το κατηγορητήριο και προέρχονται από ανοίγματα λογαριασμών και έγγραφα που τον ενοχοποιούν και βρέθηκαν στο αρχείο του.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», για τις δεκάδες σημειώσεις και τα προσωπικά του ημερολόγια, οι απαντήσεις του στηρίχθηκαν στη θέση ότι «όλα αυτά είναι προσωπικά δεδομένα και δεν μπορεί κανείς να βγάλει κάποιο συμπέρασμα», ενώ αρνήθηκε ότι διαθέτει ακίνητα και προσωπικούς λογαριασμούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο στενός του συνεργάτης στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, γενικός διευθυντής Εξοπλισμών επί υπουργείας του, Ιω. Σμπώκος. Υπεραμύνθηκε των επιλογών του, έκανε αίσθηση στο δικαστήριο με τη μεθοδικότητα της απολογίας του και τη συγκρότησή του, αλλά δεν απάντησε για τις μίζες και αν πήρε χρήματα από τον Ακη Τσοχατζόπουλο.

«Το λάδι και το νερό δεν αναμειγνύονται» ήταν η φράση που είπε ο Ιω. Σμπώκος, απαντώντας στο κατηγορητήριο που τον φέρει ως βασικό αποδέκτη και διακινητή εκατομμυρίων ευρώ από τις μίζες, ενώ η Βίκυ Σταμάτη, σύζυγος του πρώην υπουργού, δήλωσε «παντελώς αθώα» και αναρωτήθηκε αν «κάποιος άλλος φυλακίστηκε για κρόσσια, κουρτίνες και καναπέδες» δίχως ωστόσο να απαντήσει και να αντικρούσει τα ενοχοποιητικά στοιχεία του κατηγορητηρίου.