«Καυτό» αναμένεται το επόμενο ραντεβού των εκπροσώπων της τρόικας με την κυβέρνηση στις 22 του μηνός, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η συμπλήρωση του αριθμού των 12.500 διαθέσιμων δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να αποτελέσει διαπραγματευτικό «όπλο» για την ηγεσία του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης. 

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», εκτός από τους 12.500 δημοσίους υπαλλήλους που θα πρέπει, βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων, να έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, αντικείμενο των διαπραγματεύσεων του κ. Μητσοτάκη με την τρόικα αναμένεται να αποτελέσουν η προέλευση των επιπλέον 12.500 «διαθέσιμων» μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, οι περίπου 2.000 απολύσεις που υπολείπονται από τις συνολικά 4.000 της μνημονιακής δέσμευσης αλλά και το εάν σε αυτές (σ.σ. συνολικά 15.000 μέχρι το τέλος του 2014) θα συνυπολογιστεί ο αριθμός των συμβασιούχων, οι οποίοι απασχολούνται κυρίως σε δήμους βάσει προσωρινών δικαστικών διαταγών και αναμένεται με την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών να τεθούν, στην πλειοψηφία τους, εκτός Δημοσίου.

Ως προς τους επιπλέον 12.500 «διαθέσιμους» που θα πρέπει να εξευρεθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αναμένεται να προέλθουν από τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και από τους δήμους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, δεν αποκλείεται η ηγεσία του υπουργείου να ζητήσει μικρή παράταση, ενδεχομένως μέχρι τις αρχές του 2014, προκειμένου να συμπληρώσει τον αριθμό.

Ως προς τον αριθμό των 2.000 απολύσεων που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους, στην πλειονότητά τους αναμένεται να προέλθουν από επίορκους, «κοπανατζήδες» και όσους βρεθούν με πλαστά πιστοποιητικά.

Ηδη, τους τελευταίους μήνες η εκδίκαση των εκκρεμών πειθαρχικών υποθέσεων έχει επιταχυνθεί, ενώ έχουν εντατικοποιηθεί και οι έλεγχοι του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Ο αριθμός των απολύσεων εκτιμάται ότι θα συμπληρωθεί από όσους δεν απορροφηθούν διά της κινητικότητας, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο κατάργησης ενός ή περισσότερων μεγάλων δημοσίων οργανισμών.