Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Το... «πισωγύρισμα» του Ομπάμα για την έναρξη του πολέμου στη Συρία δεν αιφνιδίασε μόνο τους γεωπολιτικούς αναλυτές. Αιφνιδίασε και τους Έλληνες βενιζινοπώλες, οι οποίοι ήδη είχαν βρει το τέλειο... άλλοθι για να αυξήσουν την τιμή της βενζίνης.

Η επέμβαση δεν έγινε, η αύξηση όμως παραμένει. Σε περιοχές της χώρας η τιμή της αμόλυβδης αγγίζει -και ξεπερνά σε μεμονωμένες περιπτώσεις- τα 2 ευρώ ανά λίτρο.

«Δεν είναι θέμα πρατηριούχων. Είναι θέμα έλλειψης ανταγωνισμού» λέει στο newpost ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος Δημήτρης Μακρυβέλιος. «Πράγματι στα νησιά η βενζίνη έφτασε στα 2 ευρώ, κυρίως στην Κεφαλονιά όπου δραστηριοποιούνται τρεις εταιρείες. Μπορεί να φαίνονται πολλές τρεις εταιρείες για ένα μικρό νησί, όταν όμως έρχονται σε συμφωνία, επί της ουσίας αποτελούν μονοπώλιο».

Σύμφωνα με τον κ. Μακρυβέλιο, πολύ ακριβά πωλούν και τα διϋλιστήρια.

«Τις τελευταίες τρεις ημέρες στην ιστοσελίδα του υπουργείου εμπορίου δεν εμφανίζονται οι τιμές διϋλιστηρίου λόγω κατάληψης στο κτίριο από εργαζόμενους. Όμως στις 29/8, που ήταν η τελευταία ενημέρωση, η τιμή πώλησης από το διϋλιστήριο προς τους εμπόρους ήταν 1,63/λίτρο (μαζί με το ΦΠΑ)»

Και συνεχίζει ο κ. Μακρυβέλιος: «Οι τιμές διαμορφώνονται σε πρώτο επίπεδο σε διϋλιστήρια, σε δεύτερο επίπεδεο σε εταιρείες εμπορίας και σε τρίτο επίπεδο τους πρατηριούχους».