Το θέμα των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή σχολιάζουν σε άρθρο τους οι Financial Times, τονίζοντας πως πολλοί έλληνες πολίτες που αγόρασαν διαμερίσματα στις καλές εποχές, πλέον είναι αντιμέτωποι με την απειλή της κατάσχεσης.

Το άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα επιδιώκει συμβιβασμό για το τέλος της απαγόρευσης του πλειστηριασμού στην πρώτη κατοικία» αναφέρει ότι «όταν η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ, ένα διαμέρισμα μπροστά στην παραλία, ή ένα σπίτι σε χωριό με κήπο έγινε μια επένδυση την οποία μπορούσαν να κάνουν οι κάτοικοι της μεσαίας τάξης». 

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, η κατάσταση έχει αλλάξει καθώς «μια έκρηξη στη δεύτερη κατοικία η οποία τροφοδοτείται από τις υποθήκες άρχισε να εμφανίζεται στην Ελλάδα καθώς βυθίστηκε στην ύφεση, με αποτέλεσμα να μείνουν ένα σωρό ατελείωτα κτίσματα, πτωχευμένους τοπικούς εργολήπτες και ιδιοκτήτες χωρίς ρευστό που δεν μπορούν να τηρήσουν τις μηνιαίες υποχρεώσεις τους».

Στη συνέχεια του άρθρου, σημειώνεται πως «η ασπίδα προστασίας στην κατάσχεση κατοικιών των οποίων οι ιδιοκτήτες χρωστούν λιγότερα από 200.000 ευρώ, λήγει τον Δεκέμβρη. Οι δανειστές πιέζουν την εύθραυστη κυβέρνηση Σαμαρά να επιτρέψει στις τράπεζες να κάνει πλειστηριασμό στις κατοικίες και τα εμπορικά κτίρια, για να ''μαλακώσει'' την στενότητα στη ρευστότητα και να αναζωογονήσει την ''θαμμένη'' αγορά ακινήτων».

Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πλειστηριασμός ακινήτων δεν θα είναι εύκολο να περάσει από την κυβέρνηση, καθώς περίπου 6 νομοθέτες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν ανακοινώσει πως θα ψηφίσουν κατά της άρσης του πλειστηριασμού, αριθμός αρκετός για να ρίξει την κυβέρνηση. «Το υπουργείο Οικονομικών προσπαθει να βρει μια λύση η οποία θα προστατεύει την πρώτη κατοικία της οποία οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις, ενώ εξαπολύει ''σαφάρι'' για τους ''μπαταχτσήδες'' οι οποίοι μπορούν αλλά δεν θέλουν να πληρώσουν». Την ίδια στιγμή, οι τραπεζικοί εκτιμούν ότι περίπου 30% των δανειοληπτών μπορούν να πληρώσουν αλλά δεν θέλουν, αναφέρει.

Ακόμη, οι FT υποστηρίζουν ότι καθώς η ακίνητη περιουσία εδώ και πολύ καιρό θεωρούταν η πιο ασφαλής επένδυση, οι Ελληνες έτρεξαν να αγοράσουν διαμερίσματα στο Αιγαίο και σε χωριά, τα χρόνια της ανάπτυξης. Ωστόσο, η πτώση 30% των τιμών στις κατοικίας από το 2010 και μετά, έχει οδηγήσει χιλιάδες δανειολήπτες παγιδευμένους σε μια αρνητική υποτίμηση».