"Η φτώχεια θέλει καλοπέραση" λέει ο θυμόσοφος λαός μας και με αυτό το σκεπτικό φαίνεται να πορεύεται και η Νομαρχία Ημαθίας. Την στιγμή που οι περικοπές στις δαπάνες και στις χρηματοδοτήσεις των δήμων λόγω κρίσης έχουν "γονατίσει" δημάρχους και νομάρχες, σε κάποιους δήμους της Βόρειας Ελλάδας οι σπατάλες δεν έχουν τελειωμό...

Ένα ακίνητο, έκτασης  100 τετραγωνικά μέτρα νοικιάζεται στο δήμο Βέροιας σχεδόν με 7.400 ευρώ το μήνα. Αρκετά από τα μισθώματα των Διευθύνσεων της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ημαθίας (πολλά από τα οποία περιέρχονται στο δήμο Βέροιας, λόγω
του «Καλλικράτη»), έχουν προκλητικές συμβάσεις με τις οποίες οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και σήμερα, παίρνουν πλουσιοπάροχα ενοίκια.

Ο κ. Καραπαναγιωτίδης, πρώην Νομάρχης Ημαθίας, είχε επισημάνει στο νομαρχιακό συμβούλιο ότι η Νομαρχία Ημαθίας πληρώνει γύρω στο 1 εκ. ευρώ το χρόνο για ενοίκια! Στην πραγματικότητα, με αυτά τα χρήματα η Νομαρχία θα μπορούσε να είχε ήδη αγοράσει  τα κτίρια αυτά ή και να κτίσει το περίφημο πλέον νέο Διοικητήριο.

«Δυστυχώς πληρώνουμε παλαιότερες συμβάσεις οι οποίες αναπροσαρμόζονταν κάθε χρόνο. Τα χρήματα είναι πολλά, το ξέρω. Πείτε μου όμως τι μπορούσα να κάνω. Θέλω να τονιστεί πως κατά τη διάρκεια της δικής μου τετραετίας δεν έγινε καμία σύμβαση, ενώ αντιθέτως με συνεχή μας αιτήματα προς τους ιδιοκτήτες προσπαθήσαμε να μειώσουμε τα ενοίκια. Κανείς όμως ιδιοκτήτης δεν δέχθηκε. Η Νομαρχία πλήρωνε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση εκτός από το ενοίκιο και το πετρέλαιο και τη γραφική ύλη; Είναι φοβερά πράγματα αυτά. Σας υπογραμμίζω επίσης πως και με τον «Καλλικράτη» ακόμη δεν ξέρουμε πού θα πάνε όλα αυτά τα κτίρια. Δεν είναι μόνο τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία», εξηγείο κ. Καραπαναγιωτίδης.
Το θέμα βγήκε στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας, το βράδυ της Δευτέρας. Στο 4ο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης, συζητήθηκε η έγκριση ή μη της συνέχισης μισθώσεων για τη στέγαση Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων του Δήμου Βέροιας.
Στους αρχηγούς των παρατάξεων μοιράστηκαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία με όλα τα υπάρχοντα μισθώματα, καθώς το σώμα έπρεπε να διαλέξει αν θα συνεχιστούν ή όχι τα μισθώματα των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων που με τον «Καλλικράτη» περιέρχονται στο δήμο Βέροιας.
Τα εν λόγω σχολεία και νηπιαγωγεία μεταφέρονται στο δήμο Βέροιας, και λύνεται η σύμβαση μίσθωσης που υπήρχε με την πρώην Νομαρχία, λόγω μεταφοράς της αρμοδιότητας στέγασης των δημόσιων σχολικών μονάδων στους δήμους (σύμφωνα με τον Καλλικράτη).
Όσον αφορά σε τμήματα υπηρεισών που μεταφέρονται στους δήμους ενδεικτικά αναφέρουμε: Η Διεύθυνση Υγείας και Πρόνοιας της Βέροιας με 395 τετραγωνικά έχει μηνιαίο μίσθωμα 3.027.57 ευρώ και ετήσιο ενοίκιο 36.330,84 ευρώ.
Το ένα από τα δυο ΚΕΠ Ημαθίας που στεγάζεται στη Βέροια με μόλις 125 τετραγωνικά έχει μηνιαίο μίσθωμα 2.447,57 ευρώ και ετήσιο ενοίκιο 29.370,84 ευρώ. Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας στη Βέροια στεγάζεται σε κτίριο 112, 67 τ.μ.  και το μηνιαίο μίσθωμα είναι στο εξωφρενικό ποσό των 7.381,75 ευρώ το μήνα και 88.581,00 ευρώ το χρόνο , τη στιγμή που το Γραφείο Στέγασης Αποθήκευσης Βιβλίων στεγάζεται σ ένα κτίριο 150 τ.μ και το ενοίκιο φτάνει στο πενιχρό ποσό των 489 ευρώ.