Τον Οκτώβριο αναμένεται να παρουσιαστεί το πρόγραμμα των δράσεων του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ) για το κέντρο της Αθήνας. Αυτό προέκυψε από τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ), Γιάννη Μανιάτη, με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, οι οποίοι εξέφρασαν την ξεκάθαρη πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων του κέντρου της πρωτεύουσας. 

«Χρειαζόμαστε ένα ρεαλιστικό σχέδιο ολοκληρωμένης αστικής παρέμβασης, που είναι η μόνη διέξοδος για να επιλύσουμε στρεβλώσεις και να κάνουμε ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην πόλη της Αθήνας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Αττικής. Μόνο με τέτοιες δράσεις μπορούμε να γίνει και πάλι η χώρα βιώσιμη» δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης

Ανέφερε δε ότι «πολιτική βούληση υπάρχει και είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ως ΥΠΕΚΑ μέσω του οργανισμού ρυθμιστικού σχεδίου Αθήνας και ως κυβέρνηση ώστε σε συνεργασία με το δήμο Αθηναίων, που είναι ο επισπεύδων φορέας του προγράμματος, να αντιμετωπίσουμε ολιστικά τα προβλήματα του κέντρου της Αθήνας». 

Την πρόθεση όλων για στενή συνεργασία, «ώστε να γίνει πράξη το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης», τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. «Το ΣΟΑΠ αποτελεί ένα στρατηγικό εργαλείο, που σχεδιάσαμε, προτείναμε και χρηματοδοτούμε, προκειμένου να αποκτήσει η Αθήνα όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που περισσότερο από κάθε φορά χρειάζεται: οικονομική αναζωογόνηση, βιώσιμη ανάπτυξη, ποιότητα ζωής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καμίνης. 

Βασικοί στόχοι του ΣΟΑΠ για το κέντρο της Αθήνας, όπως διαμορφώνονται σε προκαταρκτικό στάδιο, είναι η στήριξη της οικονομικής βάσης, η ανάκτηση της κοινωνικής και πολιτισμικής συνοχής, η επανακατοίκηση, η αποκατάσταση συνθηκών ασφάλειας και νομιμότητας, η ανάκτηση και αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, η βελτίωση περιβαλλοντικών συνθηκών και πολεοδομικής λειτουργίας, η ενίσχυση της ταυτότητας και της εικόνας της πόλης, καθώς επίσης και η βελτίωση των μηχανισμών διακυβέρνησης, σχεδιασμού και συμμετοχής.