Σκορδάς: Άλλο «ληγμένα», άλλο «τρόφιμα ελάχιστης διατηρησιμότητας»

Σκορδάς: Άλλο «ληγμένα», άλλο «τρόφιμα ελάχιστης διατηρησιμότητας»

«Mια πιο ορθολογική διαχείριση των επιστροφών τροφίμων, που όμως σε τίποτα δεν θα επιβαρύνει την υγιεινή και την ασφάλειά τους, μπορεί να μειώσει το κόστος κατά περίπου 6%, ποσοστό το οποίο μετακυλίεται στην τελική τιμή των προϊόντων».

Αυτό σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αθανάσιος Σκορδάς, σε απαντητική επιστολή που έστειλε σήμερα στο πρακτορείο Bloomberg και στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Hurriyet σχετικά με τα προϊόντα περιορισμένης διατηρησιμότητας.

Το περιεχόμενο της απάντησης είναι το εξής:

Αγαπητοί κύριοι,

Διάβασα στο μέσο σας ένα σχόλιο και έχω να κάνω τις εξής παρατηρήσεις:

1. Η διάταξη αυτή δεν αφορά σε τρόφιμα που έχουν λήξει (use by…, exp. date…) αλλά σε τρόφιμα ελάχιστης διατηρησιμότητας (best before…)

2. Δεν πρόκειται για νέα διάταξη, όπως αναφέρεται στο σχόλιο, αλλά για διάταξη που ισχύει από το 1988

3. Πρόκειται για διάταξη που ισχύει και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως στη Μεγάλη Βρετανία, και είναι εγκεκριμένη από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ

4. Η διάταξη παραμένει σε ισχύ κατόπιν της σύμφωνης γνώμης του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και αφορά σε μια ευρεία γκάμα κατεψυγμένων, αποξηραμένων και συσκευασμένων τροφίμων (μπαχαρικά, λάδι, ζυμαρικά κ.λπ.)

5. Η διάταξη γίνεται αυστηρότερη, όπως σωστά αναφέρεται στο σχόλιο, μιας και τα προϊόντα αυτά διατίθενται σε ξεχωριστό ράφι και σε χαμηλότερες τιμές. Αυτό βοηθά καταναλωτές που δυσκολεύονται να διαβάσουν ημερομηνίες λήξεως, όπως π.χ. άτομα της τρίτης ηλικίας.

6. Από όλα τα παραπάνω, συνάγεται ότι τα τρόφιμα αυτά σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο