Σε 15 με 18 ημέρες θα έχουν τοποθετηθεί οι 1641 εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, με τη διαδικασία από σήμερα να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Παράλληλα, ξεκινάει από σήμερα διαδικασία προκήρυξης για την κάλυψη 1754 θέσεων στο χώρο της υγείας, αφού χθες το τριμελές συμβούλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενέκρινε το σχετικό σχέδιο του υπουργείου Υγείας.

«Καμία απόλυση στο χώρο της υγείας»

Κατά την ενημέρωση που έκανε στα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, ο Άδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε με κατηγορηματικό τρόπο ότι καμία απόλυση δεν πρόκειται να γίνει στο χώρο της υγείας, σημειώνοντας ότι είναι κατά 100 περισσότερες οι κενές θέσεις που πρέπει να καλυφθούν σε σχέση με τον αριθμό εργαζομένων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Εκτίμησε δε, ότι η διαδικασία της κινητικότητας στο χώρο της υγείας θα έχει εξοικονόμηση δαπανών που θα φθάνουν τα 32 εκατ. ευρώ ετησίως.

Όπως εξήγησε, οι κενές θέσεις που έχουν εγκριθεί, για την κάλυψη των αναγκών σε νοσοκομεία και φορείς του υπουργείου Υγείας, από το υπουργείο Εσωτερικών και τον αρμόδιο υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη φθάνουν συνολικά στις 1754, ενώ συνολικά αυτοί που τίθενται σε διαθεσιμότητα δεν ξεπερνούν τους 1655.  «Στις 1754 θέσεις χωρούν και οι 1641 που τίθενται σε διαθεσιμότητα. Και το λέω αυτό για να τελειώσει πια η ιστορία περί κινδύνου θέσεων και απολύσεων. Οι ανάγκες αξιολογήθηκαν, μετρήθηκαν, είναι 100 παραπάνω τα κενά.

Όσοι από αύριο θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα πάνε σε αυτές τις θέσεις. Άρα απολύσεις δεν έχουμε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας. Τόνισε ότι το τελικό σχέδιο για την αναμόρφωση της Υγείας θα παρουσιαστεί μετά την 15η Σεπτεμβρίου ενώ εξήγησε ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση στηρίζεται σε ήδη ψηφισμένες διατάξεις που δεν είχαν εως σήμερα εφαρμοστεί. Ταυτόχρονα ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση επέλεξε και ακολούθησε την διαδικασία της κινητικότητας και όχι της μετακίνησης ή της μετάταξης γιατί διαφορετικά θα έπαιρνε δύο χρόνια για να καλυφθούν τα κενά.

«Χρησιμοποιώντας το εργαλείο της κινητικότητας μετακινούμε μέσα σε 15 μέρες το προσωπικό που χρειάζεται στα νοσοκομεία. Από την έναρξη της διαδικασίας, με την αξιολόγηση τους από το ΑΣΕΠ μέχρι την τοποθέτηση τους, στοχεύουμε να μην ξεπεράσει τις 15 με 18 μέρες η τοποθέτηση στις νέες τους θέσεις», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

«Κινητικότητα είναι οι μετακινήσεις των εργαζομένων, αφού κάνουν αιτήσεις που θέλουν να πάνε, χωρίς απόλυση, με διασφαλισμένες θέσεις και σε απόσταση το πολύ δύο χιλιόμετρα από τον χώρο εργασίας τους.

Η ουσία της μεταρρύθμισης αφορά λοιπόν την μεταφορά πλεονάζοντος προσωπικού σε μονάδες νοσοκομείων που υπάρχει μεγάλη και πραγματική ανάγκη, χωρίς καμία απόλυση, με ίδια καθήκοντα, ίδια εξέλιξη και ίδιο μισθό», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης . Ακόμα, ο κ. Γεωργιάδης επέμεινε στην ανάγκη αξιοποίησης προσωπικού στα νοσοκομεία και στην αναδιάρθρωση εκ βάθρων όλου του συστήματος υγείας, τονίζοντας ότι αυτά τα θέματα δεν έχουν σχέση ούτε με εντολές της τρόικας, ούτε του μνημονίου.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε επίσης ότι σε επόμενο νομοσχέδιο προτίθεται να καταθέσει τροπολογία που θα προβλέπει την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα ανέφερε ότι μέχρι τέλη Νοεμβρίου θα ξεκινήσει και η τρίτη φάση της κινητικότητας που θα αφορά καθηγητές τεχνικών λυκείων και προέρχονται από το υπουργείο Παιδείας, οι οποίοι θα απορροφηθούν στον χώρο της υγείας πριν το τέλος του χρόνου.