«Κοροϊδία» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος τη δέσμευση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι από το πρωτογενές πλεόνασμα που θα προκύψει το 70% αυτού θα διατεθεί για την ενίσχυση των συνταξιούχων και τον κατηγόρησε για προσπάθεια «εξαπάτησης» συνταξιούχων, εργαζομένων και ανέργων.

Το μεγαλύτερο μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα πάει σε τόκους και χρεολύσια, τόνισε ο κ. Παναγόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της ΓΣΕΕ, ενόψει του συλλαλητηρίου των συνδικάτων στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο, την ημέρα των εγκαινίων της 78ης ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό.

Όπως είπε, η πρώτη συλλογική σύμβαση εργασίας στην Ελλάδα υπεγράφη το 1803, επί Τουρκοκρατίας, και οι συλλογικές συμβάσεις καταργήθηκαν το 2013. Κατήγγειλε ως «ακροδεξιά πολιτική» τον διαχωρισμό που επιχειρείται μεταξύ των εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και σημείωσε πως πίσω από την κινητικότητα στο δημόσιο «κρύβονται απολύσεις». 

«Ή η κυβέρνηση θα αλλάξει πολιτική ή ο λαός θα αλλάξει την κυβέρνηση» επεσήμανε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ Νίκος Κιουτσούκης, ο οποίος πρότεινε απεργία διαρκείας, η οποία, όμως, να αποφασιστεί με κάλπες από τους εργαζόμενους και όχι από την ηγεσία της ΓΣΕΕ. «Τα Μνημόνια δεν είναι ευλογία, αφήνουν πίσω τους συντρίμμια» τόνισε και για τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ είπε ότι «τσακώνονται μεταξύ τους ποιος ψήφισε το καλύτερο Μνημόνιο».

Ο εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ Ζώης Πεπές ανέφερε ότι η λύση είναι κατάργηση των Μνημονίων και διαγραφή χρέους, η ανατροπή της ακολουθούμενης πολιτικής και όλων όσοι την υπηρετούν.

Διαμαρτυρίες αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών

Για τα προβλήματα όσων απασχολούνται στα Σώματα Ασφαλείας μίλησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αστυνομικών υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) Χρήστος Φωτόπουλος, ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας αξιωματικών Αστυνομίας (ΠΟΑΞΙΑ) Ευθύμιος Αμαραντίδης, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας προσωπικού Λιμενικού (ΠΟΕΠΛΣ) Γιώργος Δριβάκος, ο εκπρόσωπος της ένωσης αξιωματικών Λιμενικού Γιώργος Μακρής και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νίκος Αθάνατος.

Όπως είπαν, οι υπάλληλοι στα τρία Σώματα Ασφαλείας έχουν φτάσει στα όρια επιβίωσης καθώς έχουν υποστεί μειώσεις 40% στις αποδοχές τους και δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση, διότι υπάρχει πρόβλημα και στη λειτουργία των υπηρεσιών. Πολλά από τα οχήματα που χρησιμοποιούνται είναι παμπάλαια και αναγκάζονται να αγοράζουν με δικά τους χρήματα τμήματα του εξοπλισμού τους. «Δεν θα επιτρέψουμε να μας μετατρέψουν σε μισθοφόρους, διότι εμείς άλλον όρκο δώσαμε» τόνισε ο κ. Φωτόπουλος.

«"Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί» δήλωσαν όλοι τους και σημείωσαν πως η απόφαση είναι συνεχείς κινητοποιήσεις. Η αρχή γίνεται αύριο με συγκέντρωση ενστόλων στις 5 το απόγευμα στον Λευκό Πύργο και πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί θα συμμετέχουν και στο συλλαλητήριο ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚΘ - ΕΔΟΘ του Σαββάτου.

Επί ποδός τα συνδικάτα

Τέσσερα είναι τα βασικά συλλαλητήρια που οργανώνονται για τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, λίγες ώρες μετά τα εγκαίνια της 78ης ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ καλούν στο άγαλμα του Βενιζέλου, το ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στην Καμάρα και οι επιτροπές κατοίκων της Χαλκιδικής κατά της εξόρυξης χρυσού στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Στο συλλαλητήριο στο άγαλμα του Βενιζέλου θα δώσει το «παρών» ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από βουλευτές και στελέχη. Ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει προσυγκέντρωση στην περιοχή Κολόμβου, στην οδό Εγνατία, και στη συνέχεια θα ενωθεί με το μπλοκ ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ και ΕΔΟΘ.

Στην αιχμή των συλλαλητηρίων θα βρεθούν οι εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ και τι άλλες αμυντικές βιομηχανίες, της ΕΥΑΘ, οι απολυμένοι της ΕΡΤ, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στον χώρο της υγείας και άλλοι κλάδοι που πλήττονται ιδιαίτερα. Η ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί προσυγκέντρωση των δημοσιογράφων στις εγκαταστάσεις του ραδιοφώνου της ΕΡΤ 3, στην οδό Αγγελάκη, και από εκεί πορεία μέχρι το άγαλμα του Βενιζέλου.